Acte necesare pentru cardul european de sanatate

Acte necesare pentru cardul european de sanatate

In acest articol vom discuta despre cardul european de sanatate si care sunt actele necesare pentru a beneficia de un astfel de card plus alte informatii utile.

Ce este cardul european de asigurari sociale si sanatate (CEASS)?

Cardul european de asigurari sociale si sanatate este un card oferit separat de cardul de sanatate prin care cetatenii Uniunii Europene pot beneficia de servicii medicale in orice tara a Uniunii Europene (UE) sau in tarile Spatiului Economic European (SEE) la fel ca in Romania. Cardul european de sanatate este valabil un an si poate fi folosit in afara tarii pentru deplasari de maxim 1 an.

Pentru a putea beneficia de cardul european de sanatate trebuie sa ajungem in sediul Casei de Asigurari de Sanatate (CNAS) de care apartinem. Actele necesare pentru cardul european de sanatate sunt:

  • Cerere tip pe care o putem descarca de pe site-ul cnas.ro sau putem ridica un exemplar de la CAS;
  • Copie de pe actul de identitate (BI/CI);

Cardul european de sanatate va fi emis in termen de maxim 7 zile lucratoare la o adresa pe care o vom completa pe cererea tip, nefiind obligatoriu a fi trimis la adresa de domiciliu de pe actul de identitate. Cererea necesara emiterii cardului european de sanatate este dupa cum urmeaza (exemplul cererii este pentru Galati):

Către Casa de Asigurări de Sănătate GALAŢI

Adresa sediului CAS din localitatea noastra

Data ……………………..

Stimate domnule/Stimată doamnă preşedinte – director general,

Prin prezenta formulez o cerere, conform titlului IX din Legea nr. 95/2005 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care solicit să îmi fie eliberat cardul european de asigurări sociale de sănătate la adresa mai jos menţionată.

Prezenta cerere reprezintă în acelaşi timp şi o declaraţie pe propria răspundere prin care certific faptul că nu intenţionez să utilizez cardul european de asigurări sociale de sănătate pentru deplasări care au ca scop beneficierea de tratament medical. De asemenea, în situaţia în care beneficiez de servicii medicale în baza cardului european de asigurări sociale de sănătate în perioada în care nu mai îndeplinesc toate condiţiile în baza cărora s-a eliberat cardul (inclusiv plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate), mă oblig să suport în totalitate contravaloarea serviciilor medicale decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi rambursate instituţiei din statul membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European unde au fost acordate aceste servicii medicale.

                                                                                                                      ……………………

                                                                                                                (numele şi prenumele)

Numele şi prenumele persoanei ……………………………………………………………….

Adresa ……………………………………………………………………………………………

CNP ………………………………………..

Telefon …………………………………….

Fax …………………………………………

Interval orar1) …………………………….

__________

  • Se va trece intervalul orar în care persoana estimează că va fi prezentă la adresa indicată pentru a primi cardul european de asigurări sociale de sănătate.

Ce este cardul european de asigurari sociale si sanatate (CEASS)?

Avantaje card european de sanatate:

  • Atat emiterea cat si utilizarea cardului european de sanatate sunt gratuite;
  • Valabilitate 1 an, deci il putem utiliza linistiti si in alte calatorii daca se incadreaza in termenul de un an, fara sa fie nevoie de alte operatiuni;
  • Persoanele cu boli cronice sau varstnicii de peste 70 de ani pot beneficia de asigurare de sanatate in statele UE/SEE, pe cand firmele de asigurari care ofera asigurari de calatorie nu permit utilizarea serviciilor lor de catre persoanele din aceste categorii;

Costurile unei asigurari intr-o tara din UE (exemplu Grecia) pentru o perioada de 30 de zile variaza in functie de asigurator dupa cum urmeaza:

  • Cea mai ieftina – Ergo (48 RON), include: accidente si boala; repatriere;
  • Cea mai scumpa – Gothaer (122.70 RON), include: accidente si boala; asigurare bagaje; repatriere;

Singurul dezavantaj pe care l-am putea vede in utilizarea cardului european de sanatate (fara o alta asigurare privata) reprezinta lipsa asigurarii bagajelor in cazul in care ne deplasam cu avionul.

Asadar, actele necesare pentru emiterea cardului european de sanatate sunt copie de pe actul de identitate si o cerere tip completata. Voi ce parere aveti despre cardul european de sanatate? Daca ati utilizat acest card, ati intampinat probleme?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 COMENTARII