Concediul medical pentru carantina

Concediul medical pentru carantina
Carantina
reprezinta izolarea preventiva a unei persoane atunci cand aceasta vine dintr-o zona de epidemie sau a avut contact cu o persoana bolnava si exista suspiciunea de infectare cu o boala care se transmite de la o persoana la alta.

In cazul unei persoane carantinate, aceasta beneficiaza de concediu medical de carantina. Concediul medical pentru carantina se acorda persoanelor asigurate din punct de vedere medical. Pe parcursul perioadei de carantina este interzisa deplasarea la locul de munca. Perioada de carantina este stabilita prin emiterea unui certificat eliberat de directia de sanatate publica.

Exista un numar de 183 zile de concediu medical/an de care poate beneficia o persoana asigurata. Numarul zilelor de concediu medical de carantina nu se vor scadea din numarul zilelor de concediu medical/an. Asadar, concediul medical de carantina nu afecteaza in acest sens concediul medical obisnuit.

O alta precizare legata de acet tip de concediu medical este aceea ca, pentru o perioada de carantina mai mare de 90 de zile nu este necesar ca medicul expert din cadrul asigurarilor sociale sa elibereze aviz de expertiza medicala.

Concediul medical pentru carantina
Ca si in cazul unui concediu medical pentru boala obisnuita (cod 01), indemnizatia pentru carantina se acorda in procent de 75% din baza de calcul stabilita de lege. Aceasta indemnizatie va fi suportata integral din FNUASS (fondul national unic de asigurari sociale de sanatate).

In momentul iesii din carantina fiecare persoana asigurata va obtine un aviz epidemiologic eliberat de DSP. Avizul poate intra in posesia persoanelor carantinate si prin mijloace de transmitere electronica. Avizul impreuna cu adeverinta doveditoare calitatii de angajat, vor fi transmise catre medicul de familie in vederea eliberarii concediului medical de carantina. In astfel de cazuri, autoritatile indeamna oamenii sa trimita documentele cu ajutorul mijloacelor de transmitere electronica.

Inca un aspect destul de important este acela ca, pot beneficia de concediu medical si persoanele care nu au indeplinit stagiul complet de cotizare (6 luni). Acestea vor beneficia si ele de indemnizatia de concediu medical de carantina. Aceasta reglementare este pusa in practica doar pe perioada declararii starii de urgenta.

Un alt aspect este acela ca, in cazul concediilor medicale obisnuite, prelungirea acestora peste 90 de zile sau peste 183 de zile (dupa caz) se poate face si fara avizul medicului expert al asigurarilor sociale. De asemenea, aceasta reglementare este valabila doar pe perioada starii de urgenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here