Inlocuire buletin dupa casatorie – acte si procedura

Inlocuire buletin dupa casatorie.
Persoanele care, in urma casatoriei, decid sa isi schimbe numele au obligatia de a-si inlocui buletinul in decursul a 15 zile de la incheierea casatoriei.

Acesta procedura este necesara deoarece cartea de identitate contine date personale unice despre detinator, iar orice modificare adusa se finalizeaza prin schimbarea acesteia.

Inlocuirea buletinului in urma casatoriei presupune parcurgerea aceleiasi proceduri ca in cazul expirarii valabilitatii acestuia, iar actele necesare pentru inlocuire sunt:

  • buletinul vechi in original si copie;
  • certificatul de castorie in original si copie;
  • certificatul de nastere in original si copie;
  • document prin care se demonstreaza adresa de domiciliu (act de proprietate, extras de carte funciara, etc.);
  • chitanta care face dovada platii contravalorii cartii de identitate.

Documentul prin care se demonstreaza adresa de domiciliu se elibereaza de catre primaria de pe raza domiciliului, iar taxa pentru eliberarea noii carti de identitate (7 lei) se plateste in numerar la Directia de Evidenta a Persoanelor.

Inlocuire buletin dupa casatorie. Un aspect foarte important este acela ca: daca nu sunteti proprietarul imobilului din adresa declarata trebuie sa fiti insotit/a de acesta la evidenta persoanelor. Proprietarul imobilului trebuie sa depuna si sa semneze o declaratie pe propria raspundere in fata functionarului public si trebuie sa aiba asupra sa buletinul. In cazul in care proprietarul imobilului la care se declara adresa de resedinta a solicitantului nu poate fi prezent la Directia de Evidenta a Persoanelor, declaratia se da in fata unui notar public si se ataseaza la celelalte acte mentionate mai sus.

Pe langa documentele mentionate mai sus, trebuie atasata „Cererea pentru eliberarea actului de identitate„. Aceasta cerere se solicita la ghiseul evidentei persoanelor, se completeaza si se semneaza atat de solicitant cat si de proprietarul imobilului.

Elibererea noului buletin se face in aproximativ 5 zile lucratoare si se inmaneaza personal titularului.

Persoanele care decid sa isi pastreze numele in urma casatoriei, nu aduc modificari asupra datelor personale inscrise in buletin si prin urmare nu sunt obligate sa il inlocuiasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 COMENTARIU