Lista acte necesare schimbare permis auto

Schimbarea permisului auto este des intalnita in situatia in care acesta este expirat sau se apropie de data de expirare. Pe langa aceste doua situatii permisul auto se schimba si in cazul pierderii/furtului, deteriorarii,  anularii, schimbarii numelui, schimbarii domiciliului din tara, stabilirea unui domiciliu in strainatate, dobandirea permisului  in strainatate. In acest articol va vom oferi informatii referitoare la toate acesste situatii de schimbare a permisului auto.

Acte necesare schimbare permis auto atunci cand acesta se apropie de expirare sau este expirat:

 1. Programare online pe siteul DRPCIV. Din cauza masurilor pandemice, programarea online este obligatorie. Programarea se face pe site-ul DRPCIV.
 2. Cererea posesorului de permis auto. Aceasta cerere se elibereaza de la ghiseul Directiei Regim Permise si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) completata cu datele titularului in vederea semnarii de catre acesta si completarii cu date privitoare la fisa medicala si achitarea taxei care atesta contravaloarea permisuluin auto.
 3. Actul de identitate in original si copie. In cazul persoanelor straine stabilite in Romania este necesar certificatul de inregistrare insotit de pasaport, permisul de sedere, cartea de rezidenta.
 4. Permisul de conducere in original si copie.
 5. Chitanta care dovedeste achitarea contravalorii permisului auto. Aceasta taxa este in valoare de 68 lei si se plateste la ghiseul DRPCIV o data cu depunerea actelor. 
  Taxa se poate achita online, imediat dupa ce ati facut programarea.
 6. Fisa medicala eliberata de o unitate medicala autorizata prin care se atesta faptul ca titularul permisului auto este apt din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculului.

Acte necesare schimbare permis atunci cand titularul este stabilit temporar in strainatate:

In cazul in care esti plecat in strainatate si trebuie sa iti schimbi permisul trebuie sa stii ca ai nevoie de o persoana imputernicita prin procura pentru a-ti alcatui dosarul ce cuprinde acte necesare schimbarii permisului. Aceasta persoana se numeste mandatar.

 1. Cererea de eliberare a permisului auto.
 2. Aceasta cerere se completeaza si se semneaza de titularul permisului auto in fata consularului care prin semnatura si stamplila confirma acest lucru.
 3. Doua fotografii color. Acestea trebuie sa aibe dimensiunile unei fotografii de buletin (35×38,5mm). Ele sunt atasate cererii de eliberare a permisului auto in locul special destinat dar si in conltul din dreapta sus al procurii si se certifica prin aplicarea timbrului oficicului consular.
 4. Dovada platii contravalorii permisului. Ca si in cazul anterior, aceasta taxa se plateste la ghiseul DRPCIV o data cu depunderea actelor si este in valoare de 68 lei.
 5. Permisul de conducere si copie dupa actul de identitate in cazul cetatenilor romani. In cazul cetatenilor straini stabiliti pe teritoriul Romaniei se face copie dupa permisul de sedere, copie dupa certificatul de inregistrare insotit de copie dupa pasaport, copie dupa cartea de rezidenta.
 6. Fisa medicala eliberata de o unuitate medicala autorizata prin care se atesta ca titularul este apt pentru conducerea autovehiculelor din categoria pentru cxare solicita schimbarea permisului care trebuie sa indeplineasca conditiile de supralegalizare sau sa aiba apostila conform Conventiei de la Haga. Acest document sa depune in original impreuna cu traducerea legalizata de functionarul consular doar in acele cazuri in care se doreste eliberarea unui noi permi cu perioada de valabilitate prelungita.Romanii stabiliti pe teritoriul Frantei trebuie sa stie ca procedura de supralegalizare nu mai este necesara. Aceasta se datoreaza acordului stabilit intre cele doua tari cu privire la asistenta juridical si comerciala (Decretul nr.77 din 1975)
 7. Actul de identitate al mandatarului (persoana imputernicita) si imputernicirea.

Acte necesare schimbare permis de conducere atunci cand acesta a fost deteriorate, pierdut, furat sau atunci cand titularul in schimba numele.

 1. Cererea posesorului de permis auto. Aceasta cerere se elibereaza de la ghiseul Directiei Regim Permise si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) completata cu datele titularului in vederea semnarii de catre acesta si completarii cu date privitoare motivul lipsei permisului si dovada platii duplicatului permisului. Duplicatul permisului se elibereaza in cazul pierderii, furtului, deteriorarii sau schimbarii numelui titularului acestuia inainte de expirarea valabilitatii si va avea aceeasi data de valabilitate ca originalul. Pentru permisele aproape de expirare sau expirate se elibereaza un nou permis de conducere pentru care se prelungeste valabilitatea. Cererea de solicitare a duplicatului se poate depune si prin corespondenta la adresa serviciului de politie comunitara, emitent al permisului de conducere (SPCLEP).
 2. Actul de identitate in original si copie. In cazul persoanelor straine stabilite in Romania este necesar certificatul de inregistrare insotit de pasaport, permisul de sedere, cartea de rezidenta.
 3. Chitanta care dovedeste achitarea contravalorii permisului auto. Aceasta taxa este in valoare de 68 lei si se plateste la ghiseul DRPCIV o data cu depunerea actelor.
 4. Permisul de conducere in original in cazul in care se doreste schimbarea numelui sau este deteriorat.
 5. In cazul pierderii sau furtului permisului de conducere auto, titularul trebuie sa declare acest lucru politiei, prin completarea unei declaratii.

Acte necesare redobandire permis in cazul anularii acestuia:

In aceasta situatie trebuie facuta diferenta intre suspendarea permisului si anularea acestuia. Suspendarea permisului presupune retinerea acestuia pentru o perioada cuprinsa intre 30-90 zile, iar anularea permisului presupune incetarea dreptului de a conduce orice tip de autovehicule prin hotarare judecatoreasca.

Redobandirea permisului de conducere in situatia in care acesta a fost anulat se face in conditiile prevazute de lege, prin prezentarea la examenul auto.

Dosarul pentru sustinerea examenului trebuie sa contina urmatoarele acte necesare:

 1. Fisa prin care se atesta scolarizarea, completata care se va complete cu datele solicitantului, iar pe verso va cuprinde si avizul medical.
 2. Cerere tip de prezentare la examenul auto, completata si semnata de solicitant.
 3. Cazierul judiciar al solicitantului.
 4. Chitanta care atesta plata taxei de examinare.
 5. Chitanta care atesta plata contravalorii permisului.
 6. Avizul psihologic prin care se va dovedi ca solicitantul este apt pentru a conduce.
 7. Copie dupa hotararea judecatoreasca privind anularea permisului.
 8. Dovada anularii permisului de conducere.
 9. Copie dupa actul de identitate.

Depunerea dosarului se realizeaza de catre solicitant, in vederea sustinerii probei scrise si practice pentru redobandirea permisului de conducere.

ATENTIE!!! Este posibil ca de la data publicarii acestui articol si pana in prezent, conditiile pentru eliberarea permisului de conducere sa se fi modificat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 COMENTARII

 1. […] Acte necesare pentru eliberarea buletinului in cazul pierderii sau furtului, a distrugerii sau deteriorarii: In situatia aceasta, pe langa actele enumerate putin mai sus (pct.3), mai aveti nevoie de: – Dovada eliberata de sectia de politie unde a fost reclamat furtul; – Permis de conducere, pasaport, livret militar, legitimatie de serviciu ori diploma de absolvire, eliberate de institutii publice care sa aiba o poza recenta (original si copie). […]