Prevenirea si combaterea spalarii banilor – Legea nr.129/11.07.2019

Prevenirea si combaterea spalarii banilor – Legea nr.129/11.07.2019
Legea nr.129/11.07.2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, precum si prevenirea si combaterea finantarii terorismului a intrat in vigoare in luna iulie a anului 2019. Inca de pe atunci anumite categorii de activitati aveau obligatia de a depune catre O.N.P.C.S.B declaratia cu privire la persoana desemnata sa raporteze tranzactiile suspecte catre organul in cauza.

Desemnarea persoanei (entitatii raportoare) careia ii revine obligatia de a raporta tranzactiile suspecte aflate sub incidenta legii nr.129/11.07.2019 se realizeaza prin accesarea site-ului www.onpcsb.ro, rubrica „Desemnare persoana si raportare on-line”.

Prevenirea si combaterea spalarii banilor – Legea nr.129/11.07.2019.
Procedura de desemnare a persoanei raportoare se realizeaza respectand urmatorii pasi in ordinea data:

Pasul 1. Inregistrarea pe site-ul O.N.P.C.S.B. accesand urmatorul link: https://raportare.onpcsb.ro ;

Pasul 2.Completarea datelor solicitate si tiparirea formularului generat;

Pasul 3. Semnarea si stampilarea formularului tiparit si transmiterea acestuia catre O.N.P.C.S.B. prin posta, curier sau prin depunere la registratura;

Pasul 4. Comunicarea parolei de acces de catre O.N.P.C.S.B. Daca alegeti depunerea formularului la registratura, parola de acces se va preda personal pe baza unei imputerniciri si a cartii de identitate, iar daca alegeti transmiterea formularului prin posta sau curier parola va fi transmisa la adresa de corespondenta.

Inainte de a va inregistra ca entitate raportoare trebuie sa aveti in vedere categoriile de activitati care intra sub incidenta acestei legi. Nu toate entitatile sau profesiile liberale trebuie sa se supuna acestei legi.

Entitatile care trebuie sa raporteze tranzactiile suspecte sub incidenta legii in cauza sunt:

  • institutiile de credit si institutiile financiare;
  • administratorii fondurilor de pensii private;
  • furnizorii serviciilor de jocuri de noroc;
  • contabilii autorizatii, expertii contabili, auditorii, cenzorii, persoanel care acorda consultanta finaciara, fiscala si contabila;
  • notarii, avocatii, executorii judecatoresti;
  • agentii imobiliari;
  • furnizorii de servicii pentru fiducii;
  • entitatile si persoanele fizice care comercializeaza bunuri sau presteaza servicii in urma carora efectueza tranzactii in numerar de minim 10.000 euro (echivalentul in lei), indiferent daca tranzactia est executata printr-o singura operatiune sau este executata prin mau multe operatiuni care au o legatura intre ele.

Cu alte cuvinte, persoanele juridice care comercializeaza bunuri sau servicii altele decat cele din domeniul bancar, contabil, fiscal, juridic, imobiliar, pensii private si jocuri de noroc, nu intra sub incidenta legii daca nu exista cazuri de tranzatii in numerar conform legii in vigoare. Entitatile raportoare sunt detaliate in Cap.2, art. 5, alin (1), (2), (3) ale legii nr.129/11.07.2019. Locul de prestare a activitatilor entitatilor raportoare este Romania.

Fiecare entitate este obligata, conform legislatiei in vigoare, la raportarea tranzactiilor suspecte doar catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si doar daca au motive intemeiate sa suspecteze ca bunurile provin din savarsirea unor infractiuni sau daca depisteaza elemete care ridica suspiciuni.

In ceea ce priveste obligatia de desemnare a persoanei desemnata in relatia cu Oficiul ii revine entitatii care se incadreaza in conditiile legii si nu contabilului, auditorului sau cenzorului acesteia.

Conform unui comunicat al Oficiului, termenul de depunere a declaratiei privind desemnarea persoanei raportoare a tranzactiilor suspecte s-a prelungit dupa data de 20.01.2020. Nu se cunoaste inca termenul limita pana cand trebuie despusa declaratia.

Pentru intrebari legate de subiect, nu ezitati sa postati un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here