Modificare TVA locuinte 2021

Modificare TVA locuinte 2021.
Cota de TVA aferenta livrarilor de locuinte va fi modificata de la 19% la 5%, incepand cu 1 ianuarie 2021.

Legea nr.248 din 13 noiembrie 2020 modifica articolul 291, alin 3, litera c. din Codul Fiscal (Legea 227/2015) astfel ca, incepand cu 1 ianuarie 2020 va intra in vigoare aplicarea cotei reduse de TVA de 5% aferenta livrarilor de locuite.

Pentru ca livrarea unei locuinte sa beneficieze de cota redusa de TVA (5%) trebuie indeplinite simultan urmatoare conditii impuse de modificarea legislativa, si anume:

  • in momentul incheierii actului de vanzare- cumparare bunul imobil trebuie sa fie locuibil;
  • suprafata utila a locuintei va avea maximt 120 metrii patrati (sunt excluse anexele gospodaresti);
  • valoarea locuintei si a terenului pe care este construita NU trebuie sa depaseasca echivalentul in lei a sumei de 140.000 euro (valoare fara TVA);

Indeplinirea simultana a celor trei conditii enumerate mai sus permit aplicarea cotei reduse de TVA. Acest tratament fiscal este destinat tuturor persoanelor fizice care doresc sa isi cumpere una sau mai multe locuinte si indeplinesc toate conditiile prevazute de noua lege care va intra in vigoare incepand cu anul 2021.

Modificare TVA locuinte 2021.
Tot incepand cu 1 ianuarie 2021 cumparatorul unei locuinte NU va mai fi obligat sa depuna declaratia pe propria raspundere referitoare la faptul ca nu a mai cumparat o alta locuinta pentru care a beneficiat de cota redusa de TVA. Inca un lucru important este acela ca, nu va mai exista o limitare a suprafetei de teren pe care este construita locuinta.

Ce se intampla cu persoanele care au platit avans cu inainte de intrarea in vigoare a acestei modificari?
Ei bine, persoanele care au platit avans in anul 2019 cu o cota de TVA aferenta de 19%, vor putea sa beneficieze de cota redusa de 5% doar daca livrarea locuintei se face dupa data intrarii in vigoare a noii modificari (dupa 1 ianuarie 2021) si sunt ideplinite cumulativ toate cele trei conditii de mai sus. Ulterior, revine in sarcina vanzatorului sa regularizeze TVA-ul dupa incheierea contractului.

Aceasta reglementare vine in sprijinul tuturor persoanelor fizice care doresc sa isi achizitioneze una sau mai multe locuinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here