Impact coronavirus asupra pietei imobiliare 2020

Impact coronavirus asupra pietei imobiliare.
Anul 2020 parea a fi unul promitator pentru vanzarile de imobiliare. In acest sens pretul imobiliarelor a crescut in primele doua luni ale anului 2020 fata de sfarsitul anului 2019.

In medie, la nivelul ultimilor trei ani, media/m2 a preturilor de vanzare ale imobilelor au inregistrat o crestere continua asadar:

  • in anul 2017- in medie, pretul unui metru patrat valora 1127 euro;
  • in anul 2018- in medie, pretul unui metru patrat valora 1210 euro;
  • in anul 2019- in medie, pretul unui metru patrat valora 1259 euro.

Asadar, dupa cum se poate observa, de-a lungul celor trei ani analizati, valoarea/m2 a bunurilor imobiliare a crescut semnificativ.

In ceea ce priveste analiza anului 2020, in primele doua luni au fost inregistrate urmatoarele valori medii ale unui metru patrat:

  • luna ianuarie 2020 a inregistrat crestere astfel, un metru patrat/imobil a ajuns la valoarea de 1346 euro;
  • luna februarie 2020 a inregistrat si ea o crestere astfel, valoarea metrului matrat per imobil ajungand la 1367 euro, reprezentand o crestere de 21 de euro fata de luna precedenta;
  • luna martie 2020 a inregistrat o crestere de 58 euro/mp astfel, valoare unui metru patrat a ajuns la 1425 euro.

La momentul actual, atat pe plan local cat si european, intreaga economie este afectata de aparitia noului coronavirus. Ca urmare a masurilor luate de autoritati impotriva rapandirii virusului, intreaga piata imobiliara sufera un blocaj cauzat de aceasta pandemie.

Impact coronavirus asupra pietei imobiliare.
Consultantii imobiliari trag un semnal de alarma in ceea ce priveste evolutia vanzarilor in perioada ce urmeaza. Ei spun ca vom intampina o scadere a pietei imobiliare, iar acest lucru se va resimti destul de rapid.

In momentul de fata vanzarea imobilelor este blocata de:

  • teama oamenilor de a intra in contact cu alti oameni;
  • restrictionarea deplasarilor;
  • incertitudinea locului de munca;
  • inchiderea birourilor notariale unde se pot incheia precontractele;
  • accesarea doar online a Biroului de Taxe si Impozite;
  • conditiile de acordare a creditelor imibiliare.

Acestea sunt doar cateva din obstacolele intalnite in vanzarea caselor si apartamentelor de pe intregul teritoriul tarii.

Datorita acestor conditii de criza, interesul oamenilor de a cumpara un imobil s-a redus semnificativ aproape spe deloc.

Valoarea de vanzare a unui imobil este direct proportionala cu puterea de cumparare a oamenilor. Daca nu va mai exista cerere din partea populatiei, valoarea imobilelor va scadea.

La fel ca inainte de criza din 2008, cand oamenii cumparau locuinte la preturi foarte mari, s-a intamplat din 2014 pana in prezent. Specialistii din domeniul imobiliarelor sustin ca ne pregatim sa trecem printr-o perioada de recesiune in care preturile vor scadea.

Domeniul imobiliarelor va inregistra scaderi ale vanzarilor si implicit a pretului de vanzare/locuinta, iar in aceeasi situatie vor fi si alte sectoare ale economiei.

Asadar, perioada care urmeaza anunta schimbari ale pretului de vanzare al unei locuinte, schimbari generate de mai multi factori. Se anticipeaza o scadere graduala incepand cu luna martie a acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here