Inlocuire permis de conducere dupa casatorie

Inlocuire permis de conducere dupa casatorie.
Schimbarea numelui in urma casatoriei atrage dupa sine si schimbarea unor documente importante pentru fiecare cetatean in parte. Permisul de conducere este unul dintre ele si se schimba in mod obligatoriu dupa schimbarea numelui si implicit a buletinului.

Pentru a solicita schimbarea permisului de conducere trebuie in primul rand schimbat buletinul (am detaliat procedura de schimbare a buletinului in urma casatoriei aici).

Asadar, actele pe care trebuie sa le depuneti la DRPCIV in vederea obtinerii unui duplicat al permisului auto sunt:

 • Buletinul in original si copie;
 • Documentul care atesta plata contravalorii permisului auto (89 lei);
 • Permisul de conducere in original;
 • Cerere tip eliberata de la ghiseul DRPCIV.

Atunci cand se solicita schimbarea permisului de conducere in urma schimbarii numelui, solicitantul are la dispozitie eliberarea unui duplicat al permisului auto sau elibererea unui permis nou. Diferenta dintre cele doua tipuri de permise este valabilitatea. Duplicatul permisului de conducere are aceeasi valabilitate ca si permisul vechi pe care solicitantul doreste sa il schimbe, pe cand un permis nou va avea si o valabilitate noua.

Daca solicitantul opteaza pentru eliberarea unui permis nou, cu o alta valabilitate decat cea a vechiului permis, acesta trebuie sa prezinte, pe langa documentele mentionate mai sus, fisa medicala. Doar pe baza acesteia se va prelungi valabilitatea actului.

Daca permisul are o valabilitate aproape de data expirarii este indicata examinarea medicala si eliberarea unei noi fise medicale in vederea obtinerii unui permis cu o noua valabilitate.

Inlocuire permis de conducere dupa casatorie.
Un alt aspect important este acela ca anul acesta a fost introdus inca un pas pentru a schimba permisul. Astfel incat, cei care sunt nevoiti sa schimbe permisul de conducere trebuie sa se programeze online pe site-ul DRPCIV inainte de a se prezenta la ghiseu. De asemenea persoanele care se programeaza trebuie sa fie punctuale pentru a nu pierde programarea.

Click mai jos pentru a vedea care este procedura de preschimbare a permisului romanesc cu unul strain:

Preschimbare permis strain cu document romanesc

Asadar, ca sa sintetizam putin toate aceste informatii, pasii care trebuie parcursi pentru a schimba permisul auto dupa casatorie sunt:

 • Schimbarea buletinului;
 • Examinarea medicala in vederea obtinerii fisei medicale (se face doar de persoanele care doresc o valabilitate mai mare a permisului nou fata de cel vechi);
 • Plata contravalorii permisului;
 • Programarea online;
 • Prezentarea la serviciul public comunitar (SRPCIV)

Copiile documentelor necesare emiterii unui duplicat al permisului auto pot fi transmise atat prin posta cat si prin e-mail cu conditia ca, duplicatul permisului de conducere se elibereaza personal solicitantului dupa ce acesta depune personal documentele in original la serviciul comunitar (SRPCIV).

ATENTIE!!! Este posibil ca de la data publicarii acestui articol si pana in prezent, conditiile pentru eliberarea permisului de conducere sa se fi modificat!

Daca aveti intrebari nu ezitati sa lasati un mesaj in casuta de mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

98 COMENTARII

 1. Bună seara! Cum sa procedez pt. Scchimbarea permisului după casatorie? Cum se face programare? Cat durează? Ce acte am nevoie?

 2. Presentaerea la ghiseu pentru preachimbare premis dupa casatorie,este obligatoriu sa se elibereze doar personal Sau se poate primi Prin posta? Va multumesc

 3. Buna ziua as vrea sa schimb și eu permisul am divorțat .
  Daca vin cu mașina mi se eliberează vreo dovadă a permisului sa pot pleca cu mașina ?
  Certificatul mașini trebuie și el schimbat ?
  Mulțumesc

 4. Bună,
  Se poate face atât schimbarea numele de familie după căsătorie ,cât și preschimbarea permisului auto obținut în altă țară,în același timp ? Se mai percepe o taxa suplimentara? Necesita alte documente? Multumesc

 5. Bună seara ,ce trebuie sa fac sa-mi schimb permisul expirat și înlocuit cu numele după căsătorie.Mentionez ca a fost eliberat de Ialomița iar acum locuiesc în Dambovita.Mutumesc!

 6. Bună ziua
  Eu sunt divortata și vreau sa-mi schimb permisul ,ce acte îmi trebuie și buletinul dacă nu-l am fizic am doar dovada pana la ora programării permisului merge doar cu dovada

 7. Bună pentru schimbarea permisului după căsătorie trebuie fisa medicala dacă valabilitatea permisului vechi este pina în 2030?

 8. Buna ziua , dacă eu am permis de UK și doar ce m am căsătorit in România și doresc sa l preschimb cu cel românesc dar cu numele de după căsătorie imi trebuie aceleasi acte plus permisul tradus și legalizat ,nu ?

 9. Buna ziua ! Sunt inscrisa la școala de soferi si urmează sa dau examenul pt traseu si urmează sa divortez in curand si vreau sa revin la vechiul nume .As vrea sa stiu daca iau permisul si vine pe numele celălalt ,cum procedez dupa? Trebuie schimbat imediat dupa ce s a eliberat,daca intre timp am revenit la numele vechi?

 10. Buna ziua. Fiica mea s a căsătorit si a schimbat buletinul, urmeaza sa schimbe si permisul. Ziua/ora disponibilă pentru programare online pentru preschimbare este abia pe data de 3 Octombrie, deci momentan are buletinul si permisul pe nume diferite. Întrebarea este dacă poate conduce in continuare cu permisul încă valabil dar pe numele vechi. Multumesc.

 11. Bună ziua eu trebuie sa mi schimb permis în urma unui divorț am schimbat deja numele in buletin am revenit la numele anterior de familie al tatălui în urma unei decizii judecătorești.e aceeași procedura?și neapărat trebuie sa vin sa l ridic personal ca stau doar 2 zile în țară.nu I pot face procura surorii mele?multumesc

  • Buna ziua,
   Pentru preschimbarea permisului in cazul dvs. este aceeasi procedura. In ceea ce priveste procura, cel mai bine ar fi sa intrebati la un birou de notariat.

 12. Buna ziua,

  Am o intrebare mai… punctuala/specifica. In perioada urmatoare, prietena mea va sustine proba practica a examenului auto, dar ne vom si casatori civil. Este posibil ca, in cazul fericit in care ia permisul, eliberarea acestuia sa fie amanata pentru a putea fi eliberat direct cu noul nume?

 13. Bună ziua
  Fosta soție s-a recăsătorit , si-a schimbat numele și au plecat amândoi în SUA pentru 2 ani. M-a rugat pe mine sa fiu mandatar și sa ma îngrijesc sa-i scot un duplicat de permis de conducere, FARA SCHIMBARE DE VALABILITATE. Pe lângă CEREREA SOLICITANTULUI, pe care nu o găsesc ca model de formular nicăieri, va adresez rugamintea de a-mi explica procedura și actele necesare în situația de fata (poate dispuneți din greșeală, sa evit un drum la DRPCIV și de modelul de cerere a solicitantului). Mulțumesc anticipat, cu stima L.S.

  • Bună ziua.In cât timp trebuie sa schimb permisul după căsătorie? Lucrez în Germania ap cununia pe 23 iulie apoi durează până îmi eliberează buletinul și trebuie sa ma întorc la muncă. Ce variante pot avea în asa scurt timp?

   • Buna ziua,
    Nu exista un termen limita pentu schimbarea permisului in urma casatoriei. Termenul de eliberare al buletinului este de pana la 30 de zile si mai poate fi prelungit cu maxim 15 zile. In functie de cat de repede vi se va schimba buletinul veti putea depune acetele pentru preschimbarea permisului auto.

    O zi buna!

  • Buna ziua,
   Actele necesare pentru obtinerea unui duplicat sunt:
   – Buletinul in original si copie;
   – Documentul care atesta plata contravalorii permisului auto;
   – Permisul de conducere in original;
   – Cerere tip eliberata de la ghiseul DRPCIV.

   O zi buna!

 14. Buna ziua. La cat timp dupa schimbarea numelui trebuie schimbat si permisul auto? Exista o limita de timp sau sanctiuni pentru cei care depasesc o anumita perioada?
  Multumesc

 15. Bună ziua! Mi am schimbat buletinul în urma căsătoriei și as vrea sa știu ce acte sunt necesare pentru schimbarea permisului de conducere, dacă este necesara și fisa medicala. Mulțumesc!

 16. Bună ziua urmează sa ma căsătoresc și sa schimb numele după soție în cât timp tr sa schimb permisul eu fin șofer profesionist și nu am timp mult de umblat

  • Buna ziua,
   In mod normal, ar trebui sa shimbati permisul imedieat dupa cartea de identitate. Intrebati la drpciv, poate sunt sanse sa puteti folosi in continuare actualul permis, impreuna cu certificatul de casatorie. Cel mai sigur ar fi sa intrebati acolo.

 17. Buna ziua!m am casatorit acuma 2 ani si nu mi am schimbat numele de pe permis pt ca nu am condus,acuma am masina si as dori sa stiu daca pot sa conduc cu permisul asa fara sa l schimb

  • Buna ziua, va rog sa luati legatura cu drpciv-ul de pe raza localitatii dumneavoastra. Este posibil sa puteti circula cu permisul actual insa va trebui sa detineti si certificatul de casatorie. Eu personal n-as risca si as inlocui permisul. Nu va pot da un raspuns cert, motiv pentru care va recomand sa va adresati institutiei acreditate.

 18. Bună ziua!
  Anul acesta am luat permisul în luna ianuarie, deci, valabilitatea este pana în 2031, însă, m-am căsătorit luna aceasta, după depunerea actelor pentru schimbarea buletinului v-a trebui sa aștept o luna, în acest timp nu cred ca pot depune actele pentru schimbarea permisului deoarece, nu am act de identitate momentan. Actul de identitate îl pot ridica abia în 10 septembrie, iar în 11 septembrie trebuie sa plec în Austria. Mai este valabil permisul chiar dacă mi-am schimbat numele? Sau, pot sa depun actele mai devreme pentru schimbarea permisului având certificatul de casatorie?
  Mulțumesc frumos!

  • Bună ziua!
   Anul acesta am luat permisul în luna ianuarie, deci, valabilitatea este pana în 2031, însă, m-am căsătorit luna aceasta, după depunerea actelor pentru schimbarea buletinului v-a trebui sa aștept o luna, în acest timp nu cred ca pot depune actele pentru schimbarea permisului deoarece, nu am act de identitate momentan. Actul de identitate îl pot ridica abia în 10 septembrie, iar în 11 septembrie trebuie sa plec în Austria. Mai este valabil permisul chiar dacă mi-am schimbat numele? Sau, pot sa depun actele mai devreme pentru schimbarea permisului având certificatul de casatorie?
   Mulțumesc frumos!

   • Buna ziua,
    Din pacate nu va pot furniza precis aceste informatii. Va rog sa luati legatura cu drpciv-ul de pe raza localitatii dumneavoastra. Ei va pot oferi aceste informatii.

 19. Bună ziua! Am permis din 1993.În 2002 m-am căsătorit, dar nu am schimbat permisul pentru că nu am mai avut mașina. Acum am reușit să ne cumpărăm mașina. Întrebarea mea este, cum pot să îmi schimb permisul și de ce acte am nevoie. Vă mulțumesc!

  • Buna ziua,
   Probabil permisul dumneavoastra este si expirat. Deci in concluzie va trebui sa aveti si fisa medicala. Actele necsare sunt: copie buletin, buletinul in orginal, fisa medicala, dovada platii contravalorii permisului si permisul vechi.
   Va trebui sa faceti programare online, pe situl drpciv. Tot online, dupa ce faceti programarea, aveti posibilitatea sa platiti contravaloarea permisului de conducere.
   Dupa cateva zile, noul permis va ajunge acasa prin posta.

 20. Bună ziua.. Mam căsătorit acum 4 ani insa nu am putut schimba permisul imediat după căsătorie deoarece am fost nevoita sa plec urgent în UK. Intenționez sa ma reîntorc în Romania.. știți cumva dacă exista un termen limita pentru a schimba permisul de conducere după căsătorie? Mulțumesc

  • Buna ziua,
   Permisul se poate schimba oricand. Nu cred ca aveti un termen limita. Oricum, atunci cand permisul se inlocuieste, veti primi pe cel nou cu numele de dupa casatorie. Trebuie sa va programati online pentru a evita neplacerile.

 21. Bună ziua!

  Permisul meu de conducere a expirat în octombrie 2017 și nu l-am reînnoit atunci. În 2019 mi-am schimbat și numele de familie. Ce documente sunt necesare pentru emiterea unui nou permis și cât durează?

  Vă mulțumesc!

  • Buna ziua,
   Aveti nevoie de o programare online, la drpciv-ul de pe raza caruia faceti parte, o fisa medicala, buletin, permisul expirat, o copie a buletinului si dovada platii taxei de permis (89 lei, se poate plati online (primiti instructiuni de plata atunci cand faceti rezervarea online)).
   Cu aceste documente mergeti la drpciv la ora si data progaramarii, pentru foto si pentru a depune actele.
   Noul permis poate sa vina in termen de 15 zile, prin Prioripost. Adresa unde sa fie expediat permisul nou se poate alege (nu trebuie neaparat sa fie adresa de domiciliu).

 22. Buna. In urma schimbari numelui, după casatorie si a domiciliul, in alt judet, pentru schimbarea permisului si a certificatului de inmatriculare a unui autovechicul, trebuie sa ma adresez institutiilor aferente noului domiciliu? Am sunat la DRPCIV, si nu raspune nimeni, in ambele judete.

  • Buna ziua, pentru schimbarea permisului de conducere va trebui sa mergeti la drpciv-ul de la noul judet (adica la noua adresa, cea din buletin). Pentru inlocuirea certificatului de imatriculare cred ca situatia este putin mai diferita. Mai multe detalii cred ca regasiti in acest articol: Acte necesare schimbare certificat auto in urma schimbarii domiciliului.
   Sfatul meu este sa mergeti sa inlocuiti permisul de conducere si atunci sa solicitati mai multe informatii despre certificatul de inmatriculare si Cartea masinii (CIV-ul).

 23. Buna ziua.As dori schimbarea permisului de conducere dupa schimbare nume dupa căsătorie.Valabilitatea permisului este până în 2026 .în cazul acesta as opta pentru duplicat.imtrebarea este :imi mai trebuie fisa medicală?Multumesc

  • Buna ziua,
   Nu mai aveti nevoie de fisa medicala daca nu doriti prelungirea valabilitatii permisului. Va trebui sa faceti o programare in prealabil pentru drpciv.

 24. Buna! As dori sa îmi schimb permisul care este Grecesc sa îl fac Românesc și sa îmi schimb și numele deoarece între timp m-am căsătorit. Se pot face ambele schimbări o data? Și cât ar dura? Mulțumesc!

 25. Bună ziua, dacă am permisul de conducere scos la Galați, în urma căsătoriei în Brăila unde va fi domiciliul definitiv, unde ar trebui sa schimb permisul in Galați sau în Brăila?

 26. Buna ziua, Imi spuneti va roga daca imi schimb permisul de conducere dupa casatorie, in cat timp se elibereaza acesta?
  Am domiciliul in Germania si voi veni in Romania pentru aprox 2 sapt. Am timp sa sa imi depun actele si sa-l pot si scoate ?
  Va multumesc!

  • Buna ziua,
   Daca nu prelungiti valabilitatea acestuia, nu va trebui sa faceti fisa medicala. In acest caz, aveti nevoie de o singura zi, dupa care va ajunge prin posta acasa. Va trebui sa va programati pe siteul drpciv, in locatia unde va trebui sa inlocuiti permisul, pentru a-l putea schimba. Programarea este obligatorie.

 27. Bună ziua! Eu mam căsătorit recent și urmează sa îmi schimb buletinul și permisul dar permisul meu e eliberat în Italia cum trebuie sa procedez?

 28. Bună ziua, m-am căsătorit zilele trecute, după eliberarea buletinului o sa ma mut intr-un alt județ. Pot sa îmi schimb permisul în orașul în care ma mut, nu este același oraș unde am dat de permis. Mulțumesc!

  • Buna seara,
   Permisul de conducere se schimba la DRPCIV ul de pe raza caruia aveti noul domiciliu, indiferent de orasul in care ati obtinut permisul de conducere.
   O seara frumoasa!

 29. Buna ziua am permis obtinut in republica ceha, intre timp am divortat si am revenit la nunele de dominsoara … ma intereseaza cum por sa schimb permisul pe numele actual ,mentionez ca este valabil pana in anul 2026 ! Multumesc

  • Buna seara,
   Pentru a afla informatii despre preschimbarea permisului dvs., va rugam sa luati legatura cu autotitatile emitente ale permisului. Deoarece este un permis obtinut in Republica Ceha va trebui sa va supuneti legislatiei respective.
   O seara placuta!

 30. BUNA ZIUA la scoala eu ma m scris cu o nume de familie si la sala ,dar ma m casatorit si vreu sa scimb nume de familie întrebarea asa Da la traseu eu na sa am probleme ca am alta nume de familie Ce trebu sa fac ?

   • Buna ziua,
    Probabil va trebui sa dovedesti schimbarea numelui prin prezentarea certificatului de casatorie. Adreseaza o intrebare celor de la drpciv pentru a va asigura ca nu aveti probleme.
    O zi buna in continuare!

 31. Bună ziua mam căsătorit și am numele soți și eu am permisu de conducere auto în Franța și pe permis am numele cîrpaci Lucian claudiu trebuie schibat permisu casa aibă numele anghel Lucian claudiu am schibat permisul în Franța și miofcut altul și pe permis tot cîrpaci Lucian claudiu ovenit tot cu numele meu vechi

  • Buna ziua,
   Inteleg ca ati schimbat permisul in Feanta, dupa ce v-ati casatorit. Din pacate nu stiu care este legislatia din Franta, dar daca autoritatile franceze v-au schimbat permisul si v-au trecut acelasi nume inseamna ca aveti dreptul sa circulati cu permisul respectiv. Asa cum am mentionat si putin mai devreme, nu cunosc legislatia din tara respectiva si nu pot sa va ofer un raspuns concret. Cel mai indicat ar fi sa luati legatura cu organul abilitat, cel care v-a eliberat permisul de conducere.
   O zi frumoasa!

  • Salutări!! Eu am aceeași problema cu numele de fată pe permisul din Franța. Sunt curioasa dacă ați rezolvat in vreun fel aceasta problema și dacă se întâmplă să conduc în Romania cu permisul acesta nu voi avea probleme.

  • Buna ziua,
   Daca acesta este inca valabil, puteti in continuare sa conduceti cu permisul actual insotit de o copie a certificatului de casatorie, pana la schimbarea permnisului. Pentru mai multe informatii, va rugam sa luati legatura cu DRPCIV.
   O zi frumoasa!

  • Buna,
   Nu iti pot spune exact daca se poate. In momentul in care am scris acest articol, era declarata stare de urgenta iar plata se putea face la un bancomat selfpay. Este posibil ca in prezent sa se poata achita la ghiseu.

 32. Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o mica nelămurire! Eu va trebui să îmi schimb permisul de conducere, după căsătorie si schimbarea domiciliului. Anul viitor în luna octombrie imi expira si valabilitatea permisului! Se poate ca acum, cand merg sa-l schimb, daca prezint si fi sa medicală, sa Mi se elibereze buletinul cu o altă valabilitate ? Multumesc anticipat!

  • Analizele sunt necesare doar in cazul in care doriti sa extindeti valabilitatea permisului. In cazul in care doriti doar sa modificati numele de pe permis, nu este nevoie de fisa medicala (dar valabilitatea va ramane aceeasi).

 33. Buna ziua. O să imi schimb numele de pe permis insa cel mai devreme m-am programat pe 27 aprilie . Urmatoarea este problema , nevoie urgent de permis in scop profesional trebuie sa parasesc țara urgent si nu as putea rămâne in țară încă 14 zile de la data programării asta ar însemna pierderea locului de muncă. Întrebarea mea este dacă îi rog de la ghiseu ca să-mi elibereze permisul nou in regim de urgență căci am motive justificate . Se poate? Astept raspunsul dvs ,mulțumesc.!

  • Buna ziua,
   DRPCIV informeaza, in acest sens, prin urmatorul comunicat: „VERIFICAȚI perioada de valabilitate a permiselor de conducere înainte de planificarea concediilor de odihnă. Termenul de livrare al documentelor emise de DRPCIV este cuprins între 5-15 zile calendaristice de la data depunerii documentelor la ghișee și nu pot fi eliberate in regim de urgență, situație similară și în cazul depunerii documentelor în vederea înmatriculării/transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.”
   In cazul meu, permisul a fost eliberat in 5 zile, insa cel mai indicat este sa intrebati la ghiseu.

   O zi frumoasa!

 34. Bună ziua ! Aș dori să știu dacă pot face starea civilă cu pașaportul, deoarece buletinul mi-a expirat !? Sau dacă se poate face ceva, pentru a nu schimba acuma înainte de căsătorie și după să îl schimb iar pentru că o să trec pe alt nume de familie !

  • Buna ziua,
   Pentru aceasta informatie va rugam sa contactati Directia de Evidenta a Populatiei de pe raza careia apartineti. Aceste cerinte de documente pot fi diferite de la o localitate la alta, motiv pentru care cel mai indicat ar fi sa va adresati acestei institutii. In acest fel eliminati orice risc.

 35. Buna ziua, permisul meu expira pe 11 mai 2021, eu ma voi casatori pe 29 mai. Optez pt o noua valabilitate , chiar daca el va fi expirat la acea data nu? Mulțumesc

  • Buna ziua,
   Nu conteaza daca este expirat, veti putea sa il schimbati dupa casatorie. Pentru extindere valabilitate (cum este si cazul dumneavoastra) este nevoie de fisa medicala.
   P.S. Daca veti circula cu permisul expirat, puteti primi amenda.

 36. Bună ziua, m-am căsătorit pe 27 februarie Și urmează să schimb buletinul. As dori sa stiu daca in afara de preschimbarea permisului auto pe noul nume de familie va trebui să schimb si certificatul de înmatriculare al mașinii și deasemenea CIV al mașinii, mentionez ca sunt proprietara unui autoturism.

 37. Bună ziua!
  Vreau sa îmi schimb permisul după căsătorie!
  Permisul meu expira anul viitor în noiembrie, dar as vrea sa îmi i au valabilitatea pana atunci!
  Se poate?

  • Buna ziua!
   Sigur că da, puteți să schimbați permisul și să beneficiați de aceeași valabilitate a acestuia. Procedura este simpla și am prezentat-o in articolul de mai sus.