Infiintare SRL – Procedura si detalii

Infiintare SRL. Societatea cu Raspundere Limitata (SRL) reprezinta o forma de organizare a unei societati care dispune de personalitate juridica avand raspundere limitata in fata asociatilor si in fata legii.

Infiintare SRL

Infiintarea unei SRL presupune un capital social de minim 200 lei.
Societatea cu raspundere limitata poate avea de la 1 pana la 50 de asociati.
In cazul unui singur asociat toate obligatiile si raspunderea ii revin in totalitate conform legislatiei in vigoare.

Legea care stabileste procedura si pasii de urmat pentru infiintarea acestui tip de societate este Legea Societatilor nr.31/1990 cu reglementarile ulterioare.
Poate va intrebati de ce am alege societatea cu raspundere limitata si nu persoana fizica autorizata. Chiar daca legea impune aceeasi valoare a capitalului social in ambele forme, deosebirea si avantajul care inclina catre SRL este acela ca pentru societatea cu raspundere limitata, in cazul insolventei, asociatii raspund doar cu patrimoniul acesteia, pe cand proprietarii de PFA raspund cu averea proprie.

O data cu hotararea luata in privinta formei de societate care va avantajeaza va trebui sa incepeti infiintarea propriu-zisa a acesteia.

In cazul de fata, pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata am punctat pasii pe care trebuie sa-i urmati, si anume:

  1. Alegerea si rezervarea numelui societatii;
  2. Stabilirea conform CAEN a obiectului de activitate;
  3. Stabilirea sediului social al societatii;
  4. Redactarea actului constitutiv;
  5. Varsarea efectiiva a capitalului social;
  6. Pregatirea dosarului de inmatriculare;
  7. Depunerea dosarului la Registrul Comertului.

1. Alegerea si rezervarea numelui societatii se face pe baza unei cereri de verificare si rezervare a denumirii societatii.

Aceasta cerere trebuie sa cuprinda 3 denumiri in functie de preferinte si trebuie depusa la Registrul Comertului.

2. Stabilirea obiectului de activitate se face conform clasificarii CAEN.

O societate poate a avea un singur obiect de activitate principal si mai multe secundare.

3. Stabilirea sediului social – Infiintare SRL

Sediul social al societatii cu raspundere limitata poate fi un imobil (casa sau apartament) propriu sau inchiriat. Imobilul se declara sediu social prin  intermediul unui contract de inchiriere sau de comodat. Acest contract va fi incheiat intre detinator si societate.

In afara de acest contract se mai adauga la dosar o cerere de inregistrare a documentului, cerere care se solicita de la biroul de informatii de la Registrul Comertului prin care se atesta dreptul de folosinta al imobilului ca sediu social al societatii.

Daca sediul social este un apartament nu uitati sa instiintati si sa cereti aprobarea vecinilor si a administratorului blocului.

4. Infiintare SRL – Redactarea actului constitutiv ce sta la baza infiintarii societatii cu raspundere limitata contine datele de identificare ale asociatilor sau ale asociatului, denumirea si sediul social, obiectul principal si obiectele secundare de activitate, durata de functionare, forma juridica a societatii si aportul adus de fiecare asociat.

Capitalul social adus la infiintarea societatii are o valoare minima de 200 lei si se poate diviza in parti sociale cu o valoare nominala minima de 10 lei.

5. Varsarea efectiva a capitalului social se face intr-un cont deschis la o institutie bancara cu care se va dori colaborarea pe viitor.

Contrul trebuie deschis pe numele societatii iar depunerea capitalului social se face pe baza actului constitutiv.

Chitanta trebuie depusa la dosar impreuna cu celelalte documente.

6. Pregatirea dosarului de inmatriculare

Infiintarea societatii se realizeaza pe baza unui dosar care trebuie sa contina urmatoarele documente:

– cererea de verificare a disponibilitatii denumirii si rezervare (original);

– cerere de inregistrare la registrul comertului (original);

– anexa 1. privind inregistrarea fiscala (original);

– dovada rezervarii denumirii societatii (original);

– actul constitutiv (original);

– contractul de inchiriere sau de comodat al imobilului declarat sediul social al societatii (copie);

– cerere de la ANAF prin care se dovedeste ca pentru imobilul declarat sediul social nu a fost emis un alt document cu privire la instrainarea dreptului de folosinta (original);

– acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari daca sediul social este la bloc (original);

– declaratie pe propria raspundere cu privire la legalitatea desfasurarii activitatii in temeiul legii nr.359/2004 (original);

– declaratie pe propria raspundere cu privire la indeplinirea conditiilor din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectia mediului si protectia muncii (original);

– declaratie cu privire la calitatea de unic asociat intr-o singura societate cu raspundere limitata (original);

– dovada prin care se face varsamantul capitalului social (in numerar: foaie de varsamant, ordin de plata, chitanta CEC; in natura: titlul de proprietate) (copie);

– copie dupa actul de identitate al asociatului/asociatilor;

– specimen de semnatura (original)- se depune in fara reprezentantului de la biroul de depundere a dosarului;

– declaratie privind beneficiarul real al societatii;

– plata tarifului legal de constituire;

Toate aceste formulare tipizate le regasiti pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului, de unde la puteti descarca si completa (www.onrc.ro sectiunea Inmatriculari- Persoane juridice- Societate in nume colectiv, societate in comandita simpla si societate cu raspundere limitata).

7. Dosarul se depune la Registrul Comertului si reprezinta ultima etapa in infiintarea societatii.

Dupa intocmirea si depunderea efectiva a dosarului va puteti ocupa de inregistrarea stampilei si de depunerea declaratiei 010 la Agentia Nationala de Administrare Fiscala privind inregistrarea fiscala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here