Trendul pietei imobiliare 2019

Trendul pietei imobiliare 2019

Trendul pietei imobiliare 2019. Conform analistilor, piata imobiliara trece printr-o perioada de corectie.

Se speculeaza ca piata imobiliara va scadea in urmatorii ani.

Piata imobiliara a inregistrat un trend crescator incepand cu a doua jumatate a anului 2014 si pana in prezent.

Pretul imobiliarelor a explodat in toata tara datorita scumpirii materialelor, a fortei de munca dar si datorita cererii de cumparare.

Pretul unei case fluctueaza in functie de costul constructiei, lucru normal, sustin membrii Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Cele mai multe vanzari s-au inregistrat in judetele Bucuresti, Ilfov, Timis si Cluj. Se pare ca tot mai multi romani doresc sa detina un imobil in unul dintre aceste judete.

Toti ne intrebam daca vom trece iarasi printr-o criza imobiliara la fel ca cea din 2008.

Confom unor date publicate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in luna iunie 2019 s-a inregistrat o scadere a vanzarilor in domeniul imobiliar de aproximativ 4.300 de imobile fata de luna mai a anului 2019.

Unele voci sustin semnele unei creze imobiliare in timp ce altele spun ca este doar o corectie a preturilor si ca acest lucru este normal, avand o crestere continua din 2014 pana in prezent.

Trendul pietei imobiliare 2019
Cert este ca preturile nu au mai crescut iar tendinta se preconizeaza ca este in scadere.

Daca va fi vorba despre o criza imobiliara, pretul unei locuinte va scadea cu aproximativ 20-30% fata de pretul actual, in perioada de recesiune.

Nu se poate anticipa procentul scaderii, insa aceasta va fi inregistrata, sustin analistii in domeniu.

Cresterea vanzarilor inregistrata in sistemul imobiliar s-a datorat cresterii puterii de cumparare a romanilor si a sustinerii statului prin programul Prima Casa. Astfel, romanii au inceput sa cumpere din ce in ce mai multe locuinte, sustinand astfel cresterea pretului de vanzare.

La fel ca inaintea crizei din 2008, romanii au cheltuit, pana acum, adevarate averi pe un imobil.

De exemplu, cele mai scumpe imobile sunt in Cluj. Pretul unui metru patrat depaseste de voie 1.500 de euro, chiar mai mult decat in Bucuresti. Se pare ca Clujul a inregistrat o scumpirea a metrului patrat/apartamant chiar mai mare decat in timpul boom-ului imobiliar din 2008. Astfel un apartamant cu o suprafata de 55 mp ajunge la valoare de aproximativ 83.000 euro.

In ceea ce proveste trendul pietei imobiliare parerile sunt impartite.

Unii analisti financiari sustin ca preturile nu vor mai creste dar nici nu vor scadea datorita plafonarii creditului Prima Casa.

Altii sustin ca in perioada 2019- 2020 preturilie apartamentelor vor scadea drastic, datorita plafonarii salariilor din sistemul bugetar.

Cert este ca ceva se intampla, lucrurile se vor indrepta intr-o directie favorabila sau nefavorabila pentru cumparatori sau pentru constructori.

De preferat ar fi sa nu ne grabim si sa astestam sa vedem in ce directie se intreapta piata imobiliarelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here