Concediu procedura fertilizare in vitro

Concediu procedura fertilizare in vitro.

Vesti bune pentru femeile care sunt nevoite sa apeleze la procedura de fertilizare in vitro (FIV) pentru a aduce pe lume un copil. Acestea pot cere angajatorului 3 zile de concediu in plus pe durata procedurii. Incepand de astazi, Statul Roman, obliga angajatorii sa acordare  3 zile in plus de cocediu platit tuturor femeilor care apeleaza la aceasta procedura.

Concediul se acorda astfel: 1 zi libera pentru punctia ovariana si 2 zile libere pentru embriotransfer. Aceasta decizie a fost adoptata pentru a sustine procedura de fertilizare in vitro (FIV) dar si pentru cresterea natalitatii in Romania.

In tara noastra, femeile insarcinate beneficiaza de 126 de zile de concediu maternal. Acest concediu se imparte in: concediu prenatal si concediu postnatal. Pentru concediul prenatal se acorda pana la 84 de zile iar concediul postanatal este de 42 de zile.  Dupa terminarea concediului postnatal se poate vorbi de concediul pentru cresterea copilului ce dureaza 24 de luni (echivalentul a 2 ani).

Concediu procedura fertilizare in vitro. Concediul pentru cresterea copilului poate fi impartit intre cei doi parinti, atat mama cat si tatal copilului, pot avea grija, pe rand, de acesta pe perioada celor 2 ani. Dupa terminarea concediului, salariata se poate intoarce la vechiul loc de munca, angajatorul fiind obligat sa  o primeasca inapoi timp de 6 luni, sau poate opta pentru un nou loc de munca. Indiferent de cine sta in concediu, se va primi in continuare indemnizatia de crestere a copilului.

La nivel de discutie, eurodeputatii au propus dublarea termenului de concediu, in cazul tatilor, care vor putea sta in concediu paternal 10 zile de la nasterea copilului, in loc de 5 cum se intampla acum. Acest concediu paternal, va fi platit cel putin la valoarea unui concediu medical, sustin acestia. Momentan aceste zile in plus nu fac parte din legislatia in vigoare, urmand ca acest lucru sa fie concretizat pana in anul 2022.

Statul Roman a anuntat ca va lua si alte masuri in beneficiul parintilor si al copiilor pentru a creste rata natalitatii in Romania, deoarece aceasta pare ca este in scadere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here