Fonduri Europene – Totul despre obtinerea fondurilor

Fonduri Europene. Detalii, tipuri si pasii ce trebuie sa-i urmam pentru a obtine Fonduri Europene.

Multi dintre noi ne-am gandit cum am putea incepe o afacere folosindu-ne de banii pusi la dispozitia noastra (Fonduri Europene) prin programul FESI 2014-2020 (Fondurile Europene Structurale si de Investitii) sau prin programul StartUp Nation. Prin cele doua programe puse la dispozitia noastra se deconteaza de catre Comisia Europeana sau de Statul Roman, dupa caz, cheltuielile inregistrate ca urmare a infiintarii unei societati sau ca urmare a dezvoltarii acesteia. Indiferent ca optati pentru infiintarea unei intreprinderi sau pentru dezvoltarea acesteia va trebui sa intocmiti un plan de afaceri pe care mai apoi sa il incarcati pe platforma ministerului in vederea aprobazii/ dezaprobarii acestuia. Ambele proiecte se refera la in fiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii.

Fonduri Europene Structurale si de investitii (perioada de desfasurare 2014- 2020). In alcatuirea acestora sunt incluse urmatoarele:

-„Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR)„;
-„Fondul Social European (FSE)„;
-„Fondul de Coeziune (FC)„;
-„Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)„;
-„Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM)„.

Per ansamblu aceste Fonduri Europene sunt menite sa intareasca legaturile intre economie si societate, corectand astfel dezechilibrele existente in prezent intre acestea. Pe parcursul acestor ani (2014-2020) Uniunea Europeana urmareste in mod expres dezvoltarea regionala si rurala, fie prin sustinerea infiintarii unor intreprinderi care au acest scop, fie prin posibilitatea accesarii fondurilor de catre intreprinderile existente sau institutiile statului. In toate aceste situatii Comisia Europeana sustine dezvoltatea rurala si regionala prin acordarea de fonduri europene nerambursabile. Pe langa dezvoltarea social-economica, UE sustine cu ajutorul Fondului Social European crearea locurilor de munca, prin investire in capitalul uman.

Ce tipuri de afaceri pot fi infiintate si/sau dezvoltate pe baza Fondurilor Europene?

  • infrastructura- transporturi, servicii turistice, servicii medicale, educatie, salubritate, apa potabila si canalizare, eficienta energetica si energie regenerabila;
  • investitii in domeniul cerceterii, dezvoltarii si inovarii;
  • investitii in dezvoltare profesionala si reorientare profesionala, infiintare locuri de munca, combaterea discriminarii si combaterea saraciei;
  • investitii in dezvoltarea rurala, in agricultura si acvacultura;
  • dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii;
  • dezvoltarea si consolidarea administratiilor publice (locale si centrale);
  • dezvoltarea si consolidarea capacitatii beneficiarilor de administrarea a societatilor in vederea utilizarii Fondurilor Europene Structurale si de Investitii.

Fondurile Europene din programul de dezvoltare 2014-2020 pot fi accesate de intreprinderile nou infiintate, intreprinderi mici si mijlocii sau intreprinderi mari, ONG-uri, companii nationale, administratii publice, asociatii ale administratiilor publice, institutii publice, institutii de invatamant, etc. Mai pe scurt, pot beneficia de aceste fonduri toate persoanele juridice inregistrate pe teritoriul Romaniei la fel si toate institutiile publice din tara noastra. Oricine este binevenit sa acceseze ajutorul in bani primit de la tarile membre UE atat timp cat investesc in dezvoltarea lor si a tarii, creand astfel locuri de munca si aducand un plus economiei tarii.

Tot in cadrul acestui program, pot beneficia de sustinere materiala agricultorii,toti cei care desfasoara activitati agricole in mediul rural. Conditia este simpla si anume, pot face rost de fonduri UE doar daca sunt/se inregistreaza ca PFA, cooperative agricole, producatori, etc. conform legislatiei in vigoare.

Ce pasi trebuie parcursi pentru a obtine finantare din Fonduri Europene?

Pentru a porni cu dreptul la drum, trebuie sa te asiguri ca ideea ta se pliaza pe cerintele UE si anume ca aceasta se incadreaza in una din tipurile de afaceri enumerate mai sus si prevazute de altfel in proiectul de finantare 2014-2020. Dupa consultarea Ghidului Solicitantului poti trece la redactarea cererii de finantare.

Redactarea cererii de finantare. Aceasta trebuie redactara si depusa prin intermediul aplicatiei MySMIS 2014.
– https://2014.mysmis.ro/frontOffice/faces/pages/autentificare/login.xhtml – acest link va ajuta sa creati un cont sau daca aveti deja cont va duce in pagina de logare unde mai apoi sa incarcati cererea de finatare;
http://www.fonduri-ue.ro/mysmis – aceesand aceasta pagina veti regasi manualul de utilizare al aplicatiei. Acest manual va va fi foarte util deoarece veti gasi toti pasii pe care trebuie sa ii urmati incepand cu autentificarea si pana la aflarea rezultatului final.
Practic, aceasta aplicatie va arata ce trebuie sa faceti pentru a beneficia de fondurile nerambursabile. Pentru a fi si mai usor de inteles s-a creat un mediu de test al aplicatiei, astfel regasiti aici http://www.fonduri-ue.ro/images/files/mysmis/versiunea_2/Manual_de_utilizare_MySMIS2014_FrontOffice.pdf exeplificarea completarii si depuneii cererii de finantare dar si alternativele de care puteti beneficia in elaborarea proiectului.

Cu ajutorul acestei platforme puteti urmari parcursul proiectului in vederea aprobarii sau nu a acestuia.

Vezi aici Procedura infiintare PFA 2019

In cele din urma daca cererea de finantare cu fonduri nerambursabile a fost aprobata se trece la elaborarea contractului si semnarea acestuia.

Cum intru in posesia banilor?

Dupa semnarea contractului puteti intra in posesia banilor prin depunerea unor cereri de prefinantare dupa care urmeaza depunerea altor cereri de rambursare sau de plata prin care se solicita managementului sa efectueze platile conform contractului de finantare. Acest proiect 2014-2020 se bazeaza mai mult pe rambursare, adica, banii cheltuiti in vederea realizarii scopurilor propuse si aprobate de catre comisie vor fi rambursati in urma unor cereri insotite de documente care sa demonstreze natura si valoarea cheltuielilor ca mai apoi cheltuiala sa fie aprobata si rambursata. Pentru firmele nou infiintate care nu dispun de bani si nu isi pot acoperi aceste cheltuieli, banii vor fi disponibili in contul lor doar dupa depunerea la Autoritatile de Management a facturilor emise de furnizori.

Pentru mai multe detalii puteti accesa site-ul Ministerului Fondurilor Europene sau ne puteti lasa un comentariu in campul de mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here