Contestare amenda de circulatie 2019 – Procedura

Contestare amenda de circulatie 2019
Amenda de circulatie poate fi contestata conform Ordonantei Guvernamentale nr. 2/2001, de persoanele carora le-au fost intocmite procese verbale de contraventie de catre agentii de circulatie sau orice agent constatator ce detine acest drept conform legislatiei in vigoare.

Procesaul verbal de contraventie este documentul prin care se justifica o amenda. Aceasta poate fi contestata in termen de 15 zile din momentul luarii la cunostinta (momentul predarii de catre agentul constatator a procesului verbal). Daca amenda soseste prin posta, termenul in care puteti depune contestatia este de 15 zile din momentul primirii acestuia.

Contestare amenda de circulatie 2019 – Procesul verbal contraventional devine nul daca datele de pe acesta nu sunt completate corect sau daca s-a omis completarea anumitor puncte si anume:

  • numele si prenumele agentului constatator sau al persoanei in cauza nu este corect sau este scris partial;
  • daca nu este trecut CNP-ul persoanei in cauza;
  • daca nu este specificata data si fapta savarsita;
  • in cazul persoanelor juridice lipsesc denumirea si sediul firmei;
  • daca procesul verbal nu este semnat de catre agentul de politie.

Daca procesul verbal nu contine una din aceste date enumerate, acesta se considera nul si va scapa de plata amenzii.

Contestare amenda de circulatie 2019 – Contestatia se depune in 15 zile la judecatoria de pe raza careia a fost savarsita contraventia. Aceasta trebuie sa detina dovezi care sa sustina nevinovatia persoanei in cauza, precum si neincalcarea regulilor, dar si copie dupa procesul verbal de contraventie. De obicei termenul de judecata nu depaseste 30 de zile de la data fixarii acestuia iar  la proces trebuie sa se prezinte ambele parti si martorii acestora. Daca nu sunteti multumiti de hotararea judecatorului sau daca considerati ca nu vi s-a facut dreptate, puteti ataca hotarea judecatorului in 15 zile de la comunicarea acesteia.

In situatia in care vi s-a retinut permisul de conducere pentru o anumita perioada de timp si contestati aceasta contraventie, permisul va va fi inmanat de catre sectia de politie care l-a retinut pana dupa pronuntarea hotararii  judecatoresti. Bineinteles, trebuie sa faceti dovada depunerii contestatiei organului abilitat.

Daca totusi va hotarati sa platiti amenzile de circulatie si daca nu aveti nicio dovada prin care sa le contestati, trebuie sa stiti ca acestea se platesc la jumatate din valoarea lor in termen de 15 zile. Amenzile se pot plati si online accesand site-ul www.ghiseul.ro . Dupa realizarea platii online trebuie sa depuneti chitanta doveditoare la fisc, sau puteti alege trimiterea acesteia in format electronic sau prin Posta Romana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here