Acte necesare obtinere numere rosii – procedura

Acte necesare obtinere numere rosii.
Pentru a putea circula legal cu un autoturism nou achizitionat sau recent introdus in tara, avem posibilitatea de a-l inscrie provizoriu. Ce inseamna acest lucru? Pentru acel autovehicul se pot obtine numere rosii provizorii ce reprezinta o perioada limitata de timp ce-i ofera proprietarului timpul necesar pentru a-si pregati masina si actele necesare pentru inmatricularea definitiva.

Ce inseamna inmatriculare provizorie si cat pot circula cu autovehiculul in aceasta perioada?

Pentru inceput se poate elibera un rand de numere rosii ce sunt valabile 30 de zile. Daca proprietarul nu si-a putut inmatricula vehiculul, acesta mai poate face inca o cerere, pentru un alt rand de numere rosii ce sunt valabile 60 de zile. Costul pentru inmatricularea provizorie este de aproximativ 40 de lei pentru numerele rosii si 13-15 lei pentru taxa de inamtricularea provizorie.

Ce trebuie sa fac in timpul inmatricularii provizorie?

In principiu, in timpul inmatricularii provizorie, proprietarii autovehiculelor trebuie sa-si pregateasca atat autovehiculul pentru inspectia RAR cat si actele necesare pentru prima inmatriculare. Ceea ce mai trebuie sa faca acestia, este sa-si faca cat mai repede o programare la RAR.

Acte necesare obtinere numere rosii

Iata care sunt actele necesare pentru obtinerea de numere rosii pentru inmatricularea provizorie:

 • Contractul de asigurare de raspundere civila obligatorie (RCA), incheiat pe numele proprietarului vehiculului (in termen de valabilitate), in copie si original;
 • Copii ale actelor ce dovedesc dreptul la proprietatea autovehiculului ale solicitantului;
 • Dovada (chitanta) achitarii taxei pentru eliberarea de numere rosii. Aceasta chitanta se poate achita la biroul unde se depun actele – 40 de lei;
 • Dovada (chitanta) achitarii taxei pentru autorizatia de circulatie provizorie – 13 Lei;
 • Copie si original ale cartii de identitate ale proprietarului/solicitantului;
 • Cerere de inmatriculare provizorie;
 • Copie a declaratiei vamale, acolo unde este cazul, pentru masinilie achizitionate din afara Uniunii Europene, pentru care se solicita autorizarea de circulatie provizorie pentru o perioada de mai mult de 30 de zile;

Daca intampinati probleme cu procedura de inmatriculare provizorie sau o procedura asemanatoare, nu ezitati sa postati un comentariu si vom incerca sa va oferim ajutorul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 COMENTARII

 1. Buna ziua ! Daca eu sunt proprietarul unei masini inmatriculate in UE (Belgia),si doresc sa o inscriu in Romania,mai am nevoie de un alt act doveditor ca eu sunt proprietarul,sau ajunge talonul (certificatul de inmatriculare?
  Multumesc!

  • Buna ziua,
   Ar trebui sa fie suficient talonul. Nu va pot asigura de acest lucru. Cel mai bine ar fi sa sunati la inmatriculari pentru a pune aceasta intrebare.
   Cu placere!
   O zi buna in continuare!

 2. Buna ziua,

  Am o întrebare privind o situatie particulara. Sînt cetatean romîn si ma repatriez. Containerul în care este masina mea este pe drum si vreau ca din vama sa pot pune numerele rosii ca sa ma pot duce la RAR. Una din probleme este ca trebuie asigurarea de raspundere civila pentru a putea circula iar aceasta asigurare nu se face decît daca masina are numere de Romînia, nu conteaza ce culoare au ! Se poate obtine asigurare înainte de a avea numerele rosii ? Sau se pot elibera numerele rosii înainte de a avea asigurarea ?
  Multumesc !

  • Buna ziua,
   Numerele rosii se pot obtine doar pe baza actelor, fara a avea masina fizic. Daca va referiti la asigurarea RCA obligatorie, aceasta se poate obtine fara a avea numerele (din cate stiu, numere nu se obtin fara asigurare). Polita de asigurare se face initial pe seria de sasiu.
   Cu mare placere. Nu ezitati sa reveniti cu comentarii noi daca mai aveti intrebari. Vom incerca sa va ajutam.