Indemnizatie de somaj dupa terminarea liceului – Acte necesare

Acte necesare pentru indemnizatie de somaj dupa terminarea liceului.

Dupa terminarea liceului, elevii care nu opteaza pentru facultate sau angajare, pot opta pentru indemnizatie de somaj. Pentru a face acest lucru, trebuie depus un dosar la Agentia de Somaj, in termen de 60 de zile de la data absolvirii. Pentru a fi aprobat, acest dosar trebuie sa contina cateva acte obligatii pentru a primi indemnizatia de somaj.

Iata care sunt actele necesare pentru a primi indemnizatie de somaj dupa terminarea liceului:

 • Actul de identitate in original si copie;
 • Certificatul de nastere in copie si original;
 • Certificatul de casatorie (daca este cazul), in copie si original;
 • Actele ce atesta calificarile, in original si copie (diplomele);
 • Diploma de absolvire a ultimei unitati de invatamant, in copie si original (cu sau fara bacalaureat);
 • Adeverinta medicala care sa ateste faptul ca persoana in cauza este apta de munca sau are anumite restrictii din punct de vedere medical;
 • Dovada eliberata de organele financiare teritoriale, care confirma ca persoana in cauza nu are alte venituri din activitati legale sau mai mici decat indicatorul social de referinta;
 • Declaratie pe propria raspundere care atesa ca persoana ce depune dosarul nu are un loc de munca si nu realizeaza alte venituri;
 • Declaratie pe propria raspundere care atesta ca persoana ce depunde dosarul nu urmeaza o alta forma de invatamant la momentul depunerii dosarului;

In cazul in care solicitantul reuseste sa se inscrie la o alta forma de invatamant (universitate) sau reuseste sa se angajeze, indemnizatia de somaj se anuleaza automat in momentul in care solicitantul incepe sa urmeze o noua forma de invatamant.

Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, solicitantul trebuie sa se inregistreze la Agentia de Somaj  ca persoana in cautarea unui loc de munca. Aceasta este etapa premergatoare depunerii dosarului. Daca in termen de 60 de zile de la luarea in evidentele ANOFM, solicitantul nu obtine un loc de munca, atunci poate depune dosarul in vederea obtinerii indemnizatiei de somaj.

Indemnizatia de somaj se mai poate obtine dupa ce solicitantul a lucrat cel putin 12 luni in campul muncii.

Atentie! Cele 60 de zile incep sa decurga de la data absolvirii liceului si nu de la data promovarii examenului de Bacalaureat.

Pentru orice problema/intrebare, nu ezitati sa postati un comentariu si vom incerca sa va oferim ajutor gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

55 COMENTARII

 1. Buna ziua! Fratele meu a finalizat liceul in luna lui iunie, ar putea sa mai beneficieze acum in Octombrie de șomaj ,pentru că nu și-a găsit un loc de muncă? Mulțumesc frumos.

  • Buna seara,
   Dosarul pentru indemnizatia de somaj se depune in saizeci de zile de la terminarea liceului. Pentru a beneficia de mai multe informatii va rugam sa luati legatura cu AJOFM-ul din raza localitatii dvs.

 2. Buna seara ! Eu am terminat liceul in iunie ,am luat bacul si nu am dat la facultate anul acesta ,fiindca vreau sa ma pregatesc pentru admiterea la medicina si ulterior sa dau la anul la facultate, si nu am stiut de acest somaj ,mai pot beneficia?

  • Buna ziua,
   Dosarul pentru indemnizatia de somaj se depune in termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor. In situatia dvs, dupa 15 ani de la finalizarea liceului, nu mai puteti beneficia de acest tip de indemnizatie.
   O zi frumoasa!

 3. Bună ziua,dacă a terminat liceul,si-a depus actele la somaj ,dar a fost admis la facultate până la începerea cursurilor universitare are dreptul la șomaj? Mulțumesc!

  • Buna seara,
   Actele se depun la agentia de somaj de pe raza careia apartineti in termen de 60 de zile de la terminarea scolii profesionale.
   O seara frumoasa!

 4. Mai am 2 săptămâni si termin liceul si pe langa asta am si un bebelus de 6 luni. Am auzit ca primesc somaj pana face el 2 ani. Intrebarea mea este daca primesc mai mult si daca primesc somaj 2 ani de zile?

 5. Bună ziua.
  Am terminat o școală postliceală și sunt în șomaj, de 3 luni deja. Întrebarea mea este dacă pe timpul șomajul dispunem de asigurare medicală. Am tot căutat informații, dar nu am găsit nimic referitor la aceasta.
  Mulțumesc pentru eventualul răspuns!
  Primăvară fericită! 🙂

  • Buna seara,
   Indemnizatia de somaj se acorda atat persoanelor care au terminat studiile dar nu si-au gasit inca loc de munca (cazul dvs.) cat si persoanelor carora li s-au desfintat posturile (acestea din urma sunt asigurate medical pe perioada somajului).
   In dosarul pe care dvs. l-ati depus la AJOFM in vederea obtinerii somajului ati atasat adeverinta medicala eliberata de medicul de familie prin care se atesta ca sunteti apta de munca. Cel mai probabil aveti calitatea de coasigurat. Pentru a verifica acest lucru, va rugam sa luati legatura cu medicul de familie.
   O seara placuta si o primavara frumoasa!

 6. Bună ziua am terminat școala profesională îl lună iunie pe data de 24, din cauza pandemiei, nu am putut ajunge să depun dosarul.
  Termenul de 60 de zile a fost depășit.
  Mai pot depune acum dosarul?

  • Buna ziua,
   Pentru a va asigura, mergeti la agentia de somaj de care apartineti (sau puteti sa sunati acolo pentru informatii(gasiti numarul pe google)). Ar trebui sa puteti depune dosarul.

  • Buna ziua,
   Pe site-ul Agentiei de Somaj de pe raza careia apartineti gasiti redactate declaratii pe propria raspundere. Va alegeti declaratia de care aveti nevoie, o listati, o completati si apoi o atasati la dosar.
   O zi placuta!

 7. Buna ziua!Dacă băiatul va merge la facultate din toamna,nu poate beneficia de somaj până în luna octombrie cand va începe anul universitar?

  • Buna ziua,
   Somajul se acorda doar persoanelor care in decursul a 60 de zile de la terminarea liceului nu isi gasesc un loc de munca sau nu isi continua studiile. In ceea ce priveste situatia dumneavoastra, daca baiatul isi va continua studiile si va merge la facultate, acesta nu va putea sa depuna dosarul de somaj si implicit nu va beneficia de indemnizatia de somaj.

  • Buna seara,
   Pentru a beneficia de indemnizația de șomaj trebuia să depuneți dosarul cu actele necesare dupa cele 60 de zile de la terminarea liceului.

    • Buna ziua,
     Conform legislatiei in vigoare (Legea nr.76/2002, respectiv art.16 si art.17) pot beneficia de indemnizatia de somaj toate persoanele care au absolvit liceul sau o scoala speciala, au o varsta mai mare de 16 ani, iar pe parcursul a 60 de zile dupa terminarea liceului nu au reusit sa se angajeze.
     Din punctul meu de vedere puteti beneficia de indemnizatia de somaj, insa
     cel mai bine ar fi sa intrebati la Agentia de Somaj de pe raza careia apartineti.

 8. Am întrebat la șomaj pe cineva și a zis că timp de 1 an se poate depune, acum ns 1an se consideră terminarea anului școlar sau absolvirea scolii și eliberarea diplomei

  • Legea nr.76/2002 cuprinde informații cu privire la indemnizația de somaj. Așa cum am menționat și în articol, conform legislației termenul de depunere este de 60 de zile din momentul absolvirii. Daca cei de la șomaj v-au spus că puteți depune actele in decursul unui an, cu siguranță anul incepe din momentul absolvirii scolii.

  • Buna ziua,
   Dosarul pentru șomaj se depune dupa 60 de zile de la absolvire. Pana in prezent, nu a fost comunicata o data limita de depunere a dosarului. Pentru mai multe detalii in legatura cu aceasta situatie, cel mai indicat ar fi sa luati legatura agentia de somaj de pe raza careia apartineti.

  • Buna ziua,
   Din pacate, persoanele ce beneficiaza de pensie de handicap sau orice alt fel de pensie, nu mai pot primi ajutor de somaj, in baza legii 76/2002. Va recomand totusi sa mergeti la Agentia de Somaj din zona dumneavoastra pentru a va asigura oficial de acest lucru.
   O zi buna in continuare!

 9. Va rog sa mi spuneti, absolvirea liceului inseamna cand a terminat liceul, adică 31 mai 20119 sau când promoveaza examenul de corigenta in iulie?

  • Buna ziua,
   Absolvirea liceului inseamna incheierea situatie scolare.
   Mai exact, dupa promovarea examenului de corigenta se poate incheia situatia scolara si se poate spune ca elevul este absolvent al liceului.