Indemnizatie de somaj dupa terminarea liceului – Acte necesare

18
323

Acte necesare pentru indemnizatie de somaj dupa terminarea liceului.

Dupa terminarea liceului, elevii care nu opteaza pentru facultate sau angajare, pot opta pentru indemnizatie de somaj. Pentru a face acest lucru, trebuie depus un dosar la Agentia de Somaj, in termen de maxim 60 de zile de la data absolvirii. Pentru a fi aprobat, acest dosar trebuie sa contina cateva acte obligatii pentru a primi indemnizatia de somaj.

Iata care sunt actele necesare pentru a primi indemnizatie de somaj dupa terminarea liceului:

 • Actul de identitate in original si copie;
 • Certificatul de nastere in copie si original;
 • Certificatul de casatorie (daca este cazul), in copie si original;
 • Actele ce atesta calificarile, in original si copie (diplomele);
 • Diploma de absolvire a ultimei unitati de invatamant, in copie si original (cu sau fara bacalaureat);
 • Adeverinta medicala care sa ateste faptul ca persoana in cauza este apta de munca sau are anumite restrictii din punct de vedere medical;
 • Dovada eliberata de organele financiare teritoriale, care confirma ca persoana in cauza nu are alte venituri din activitati legale sau mai mici decat indicatorul social de referinta;
 • Declaratie pe propria raspundere care atesa ca persoana ce depune dosarul nu are un loc de munca si nu realizeaza alte venituri;
 • Declaratie pe propria raspundere care atesta ca persoana ce depunde dosarul nu urmeaza o alta forma de invatamant la momentul depunerii dosarului;

In cazul in care solicitantul reuseste sa se inscrie la o alta forma de invatamant (universitate) sau reuseste sa se angajeze, indemnizatia de somaj se anuleaza automat in momentul in care solicitantul incepe sa urmeze o noua forma de invatamant.

Daca solicitantul nu a depus dosarul in termenul stabilit de 60 de zile, acesta poate merge la Agentia de Somaj sa se asigure ca a depasit termentul. Tot la Agentia de Somaj se poate inregistra ca persoana in cautarea unui loc de munca, ce nu are indemnizatie de somaj, din care poate obtine un loc de munca sau un curs de calificare gratuit intr-o anumita meserie.

Indemnizatia de somaj se mai poate obtine dupa ce solicitantul a lucrat cel putin 12 luni in campul muncii.

Atentie! Cele 60 de zile incep sa decurga de la data absolvirii liceului si nu de la data promovarii examenului de Bacalaureat.

Pentru orice problema/intrebare, nu ezitati sa postati un comentariu si vom incerca sa va oferim ajutor gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 COMENTARII

  • Buna seara,
   Pentru a beneficia de indemnizația de șomaj trebuia să depuneți dosarul cu actele necesare în termen de 60 de zile de la terminarea liceului.

 1. Am întrebat la șomaj pe cineva și a zis că timp de 1 an se poate depune, acum ns 1an se consideră terminarea anului școlar sau absolvirea scolii și eliberarea diplomei

  • Legea nr.76/2002 cuprinde informații cu privire la indemnizația de somaj. Așa cum am menționat și în articol, conform legislației termenul de depunere este de 60 de zile din momentul absolvirii. Daca cei de la șomaj v-au spus că puteți depune actele in decursul unui an, cu siguranță anul incepe din momentul absolvirii scolii.

  • Buna ziua,
   Dosarul pentru șomaj se depune în maxim 60 de zile de la absolvire.
   In cazul dumneavoastră nu cred că se mai poate depune dosarul pentru șomaj.

  • Buna ziua,
   Din pacate, persoanele ce beneficiaza de pensie de handicap sau orice alt fel de pensie, nu mai pot primi ajutor de somaj, in baza legii 76/2002. Va recomand totusi sa mergeti la Agentia de Somaj din zona dumneavoastra pentru a va asigura oficial de acest lucru.
   O zi buna in continuare!

  • Buna ziua,
   Dosarul se depune la Agentia se Somaj in termen de 60 de zile din momentul absolvirii studiilor.
   Daca nu ati depasit cele 60 de zile de la absolvire atunci puteti depune dosarul pentru somaj.

  • Teoretic, vă puteți depune dosarul și după 60 de zile de la terminarea studiilor, însă va recomand să mergeți până la sfârșitul lunii iulie la Agenția de Somaj din zona dumneavoastră.

 2. Va rog sa mi spuneti, absolvirea liceului inseamna cand a terminat liceul, adică 31 mai 20119 sau când promoveaza examenul de corigenta in iulie?

  • Buna ziua,
   Absolvirea liceului inseamna incheierea situatie scolare.
   Mai exact, dupa promovarea examenului de corigenta se poate incheia situatia scolara si se poate spune ca elevul este absolvent al liceului.