Inmatricularea autoturismelor – Procedura si acte necesare 2019

Inmatricularea autoturismelor achizitionate fie din Romania, fie din UE sau din afata UE, se face in termen de 30 de zile din momentul dobandirii dreptului de proprietate asupra acestuia. Dreptul de proprietate este dat de contractul de vanzare – cumparare incheiat intre cele doua parti, vanzator si cumparator. Astfel, autoturismul trebuie declarat la organul fiscal teritorial in maxim 30 de zile din momentul cumpararii pentru a fi luat in evidentele fiscale in vederea calcurarii impozitului pe bunuri.

In acest articol va vom prezenta lista de documente ce trebuie intocmite pentru inmatricularea autoturismelor achizitionate din tari membre ale Unuinii Europene si inscrise pentru prima data in Romania.

Acte necesare inmatricularii, pentru persoane fizice:

Cerere de inmatriculare (disponibila in format electronic pe site-ul DRPCIV);

Fisa de inmatriculare (disponibila in format electronic pe site-ul DRPCIV). Aceasta trebuie sa contina, pe langa datele proprietarului, viza organului fiscal (Directia de Impozite si Taxe) de pe raza caruia faceti parte, semnata de ambele parti (vanzator si cumparator), cu exceptia celor din Bucuresti. Acestia trebuie sa prezinte contractul sau factura stampilate de organul fiscal;

Buletinul solicitantului (copie si original);

Chitanta prin care se dovedeste plata contravalorii certificatului de inmatriculare (certificatul de inmatriculare este in valoare de 37 lei si se poate achita la ghiseu atunci cand depuneti dosarul cu documete);

Contractul de vanzare- cumparare sau documentul prin care se face dovada detinerii dreptului de proprietate (original si copie);

Copie dupa asigurarea RCA;

Cartea de identitate a masinii (tradusa in limba romana);

Dovada platii placutelor de inmatriculare. Daca optati pentru numere la rand, contravaloarea acestora este de 40 lei, iar pentru numere la preferinta, contravaloarea este de 85 lei. Acestea se achita la ghiseu o data cu depunerea dosarului;

Certificatul de autenticitate emis de RAR si ITP. Verificarea autoturismului de catre Registrul Auto Roman o sa va coste nici mai mult nici mai putin de 470 lei;

Documentele masinii eliberate de autoritatile straine (in original) si placutele de tranzit sau dovada ca masina a fost adusa in tara pe platforma.

Toate aceste documente alcatuiesc dosarul de inscriere al unui autoturism adus dintr-o tara membara UE in Romania, de catre o persoana fizica.

In cazul in care doriti sa inscrieti masina pe firma aveti nevoie de cateva documente in plus la dosar, si anume:

Documente care atesta personalitatea juridica, denumirea si sediul firmei (Certificatul de inregistrare la Registrul Comertului- copie);

Procura. Aceasta este necesara in situatia in care documentele vor fi depuse de o alta persoana si nu de proprietarul autoturismului.

Dovada prin care se atesta plata Taxei pe Valoare Adaugata. TVA-ul se plateste doar de catre firmele care nu sunt platitoare de Taxa pe Valoare Adaugata.

Daca aveti intrebari va rugam sa ni le adresati in campul „Comentarii” de mai jos. Speram ca informatiile aduse de noi v-au fost folositoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 COMENTARII

  1. buna seara! am cumpărat un autoturism sh de la o firma care se ocupa cu importul de auto . le-am cerut fisa de înmatriculare semnata si stampilata de Direcția de Impozite si Taxe . ai mi-a spus că la București nu se mai cere așa ceva si mi-a dat o adeverință că mașina a fost scoasa din evidenta lor . eu cum procedez in acest caz . mai e puțin și trebuie să mă duc să o înmatriculez.

    • Buna seara,
      Intr-adevar fisa de inmatriculare a autovehiculului NU se mai solicita in Bucuresti. In schimb aveti nevoie de contactul de vanzare- cumparare sau factura stampilate obligatoriu de Agentia Fiscala. Acest contract de instrainare incheiat intre vanzator si dumneavoastra in calitate de cumparator trebuie stampilat la Directia de Impozite si taxe de catre vanzatorul autoturismului.

  2. Buna ziua! ce se intampla cu taxa auto?
    Trebuia sa o primesc in cont acum jumatate de an dar nu se mai aude nimic legat de ea si banii nu miau intrat in cont.

    • Buna ziua!
      Toti cei care au depus dosarele pentru restituirea taxei auto ar fi trebuit sa primeasca banii pana la sfarsitul anului 2018.
      Ulterior, autoritatile au prelungit acest termen pana la data de 30 iunie 2019, promitand astfel, ca toti cei care nu si-au incasat taxa auto vor avea banii in cont pana la sfarsitul acestui termen.