Meserii de viitor – top 6 cele mai cautate domenii de activitate

Cu totii ne-am intrebat dupa terminarea liceului, ce sa facem mai departe, ce meserii de viitor sa alegem, ce domeniu de activitate sa aprofundam. Unii hotarati, altii nehotarati, oameni pasionati sau nu, toti ne dorim sa ne calificam intr-un domniu care ne place si/sau care ne aduce multi bani sau ne asigura un trai decent.

Meserii de viitor

In momentul de fata, Romania se confrunta cu o lipsa de specialisti aproape in toate domeniile instalandu-se astfel, criza nationala de forta de munca. In acest articol ne-am propus sa ajutam tinerii absolventi ai liceului cu cateva idei de joburi la mare cautare in prezent si care cu siguranta vor avea succes mult timp de acum inainte.

Chiar daca piata muncii este intr-o continua schimbare, iar conform unor studii realizate de specialisti una din doua meserii risca sa dispara, cu siguranta vor aparea altele care acum nu exista si care vor fi cautate si foarte bine apreciate din punct de vedere salarial.

  1. Sistemul medical de sanatate
    Datorita imbatranirii demografice, sistemul medical din Romania va avea in continuu nevoie de medici, asistenti, farmacisti si terapeuti tineri care sa inlocuiasca personalul ajuns la varsata de pensionare.
    Se speculeaza ca salariile in domeniul sanatatii vor avea o crestere continua, tocmai din lipsa personalului specializat.
  2. Tehnologie si I.T.
    Tehnologia si domeniul IT se imbina perfect. Orice tehnologie noua sau veche va avea mereu nevoie de suport IT. In aceste doua domenii vor aparea mereu joburi care vor fi cautate de catre angajatori. O data aleasa o meserie in aceste domenii trebuie sa fiti deschisi spre a invata continuu pentru a putea sa tineti pasul cu schimbarile aparute.
    La mare cautare in domenul IT sunt programatorii, administratorii de sistem, adminastratorii de retea, specialistii in securitate cibernetica, dezvoltatorii de pagini web etc. Pe partea de tehnologie putem enumera: inginer electronist, inginer telecomunicatii, inginer de sistem, mecanic, etc.
  3. Domeniul Online 
    Mediul online are un impact foarte mare asupra populatiei de pe toate continentele. In Romania, o data cu dezvoltarea mediului online s-au dezvoltat si diferite tipuri de afaceri. Mai simplu spus, daca ai acces la internet ai acces la orice. Foarte cautati sunt editorii de continut sau content writerii. Acestia scriu articole care sunt publicate apoi pe diferite pagini online precum si pe bloguri. Aceasta meserie nu este deloc grea, tot ce trebuie sa faci este sa fii creativ si sa respecti anumite deadline-uri. In afara de acest job mai putem enumera: web designer, web developper,graphic designer, online marketing, freelancing, etc.
  4. Marketing 
    Pentru a-si promova produsele si serviciile oferite, firmele trebuie sa dezvolte o strategie de marketing. Pentru acest lucru firmele vor avea nevoie de un specialist in marketing. Atat timp cat vor exista business-urile vor exista si specialistii in marketing.
  5. Financiar 
    Conform unor studii facute la nivelul pietei, in domeniul financiar, cea mai cautata slujba va fi cea de analist financiar. Aceasta meserie presupune vaste cunostinte din domeniul economic. Analistul financiar este acea persoana care poate analiza dinamica mediului de afaceri intern si extern si poate sustine compania in stabilirea si atingerea obiectivelor.
  6. Domeniul energiei alternative sau al energiei regenerabile  
    Despre acest domeniu putem sa zicem ca este un nou concept. Datorita resurselor limitate de petrol si gaze naturale si datorita necesitatii de a proteja mediul inconjurator, tot mai multe afaceri s-au dezvoltat in jurul cestui domeniu. Meseriile ce se incadreaza in aceasta ramura sunt: inginer, mecanic, proiectant, specialist in vanzari si marketing, savant, dezvoltator in sectorul eolian si fotovoltaic, tehnician, inginer electromecanic. 

Centrul European pentru Dezvoltarea Invatamantului Vocational sustine, in urma unui studiu realizat, ca pe langa domeniile de activitate enumerata mai sus, multe locuri de munca vor fi scoase pe piata si in sectorul juridic, ingrijire sociala si educatie.

Speram ca v-am fost de ajutor si ne-am bucura daca ne-ati spune asta lasandu-ne un mesaj in campul de mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here