Acte necesare casatorie

Acte necesare casatorie.
Persoanele care doresc sa se casatoreasca trebuie sa aiba in vedere actele pe care trebuie sa le depuna la primarie cu aproximativ 14 zile inainte.

Casatoria se realizeaza intre doua persoane de gen opus de cetatenie romana sau intre persoane de alta cetatenie, cu conditia ca una dintre acestea sa detina cetatenie romana.

Viitorii soti au obligatia de a declara intentia de a se casatorii civil la primaria din localitatea de domiciliu a unuia dintre parteneri. Daca acestia sunt stabiliti in alta localitate decat cea din buletin, fara sa aiba declarata resedinta, pot motiva oficierea casatoriei in respectiva localitate printr-o adeverinta eliberata de la locul de munca din care reiese ca este angajat si isi desfasoara activitatea zilnica pe raza respectivei localitati.

Actele necesare pentru casatorie sunt:

 1. Declaratia de casatorie- aceasta se face personal de viitori soti, in scris, la primaria de domiciliu a unuia dintre ei (primaria unde va avea loc cununia civila);
 2. Actele de identitate ale viitorilor soti (original si copie);
 3. Certificatele de nastere ale viitorilor soti (original si copie);
 4. Certificatul medical de casatorie din care reiese faptul ca cele doua persoane sunt apte pentru casatorie. Acest certificat este valabil 14 zile de la data intocmirii.

Acte necesare casatorie.
Exista si situatii in care sunt solicitate documente in plus si anune:

 1. Daca unul dintre viitorii soti a fost divortat, acesta trebuie sa prezinte in plus, hotararea de divort definitiva si irevocabila (original si copie) sau certificatul de despartire si divort eliberat in perioada anilor 1951- 1960 (original si copie), dupa caz;
 2. Daca desfacerea casatoriei s-a realizat in urma decesului sotului/sotiei va trebui sa prezentati in plus, certificatul de deces al defunctului (original si copie).

Pe scurt, actele pe care trebuie sa le depuneti la primarie cu aproximativ 14 zile inainte de casatorie sunt:

 • declaratia de casatorie;
 • actele de identitate, buletin si certificat de nastere in original si copie;
 • certificatul medical;
 • hotarare de divort definitiva si irevocabila (daca este cazul) in original si copie;
 • certificatul de deces (daca este cazul) in original si copie.

Acestea sunt actele care se depun pentru realizarea casatoriei civile intre doua persoane de nationalitate romana, iar procedura este valabila doar pe teritoriul Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here