Acte necesare pentru inscrierea la facultate

Acte necesare pentru inscrierea la facultate. Studiile de invatamant superior sunt pentru cei mai multi tineri urmatoarea optiune dupa terminarea liceului. Majoritatea facultatilor organizeaza inscrierea pe baza unui dosar intocmit de viitorul student. Sunt insa si facultati pentru care inscrierea se face pe baza unui examen de testare a cunostintelor din domeniul in care dorestii sa te inscri.

Studiile de invatamant superior se desfasoara pe parcursul a trei cicluri de formare profesionala, si anume:

 • ciclul I- studii universitare de licenta;
 • ciclul II- studii universitare de masterat;
 • ciclul III- studii universitare de doctorat;

Inscrierea la primul ciclu de formare profesionala (licenta) se poate face de catre toti candidatii admisi la examenul de bacalaureat pe baza unui dosar care trebuie sa cuprinda urmatoarele documente:

 1. Fisa de inscriere la ciclul de licenta;
 2. Diploma de bacalaureat (in original);
 3. Foaia matricola a claselor IX- XII (in original);
 4. Certificatul de nastere (in original si copie legalizata);
 5. Adeverinta medicala tip M.S.;
 6. 2/3 fotografii de dimensiuni 3/4cm;
 7. Chitanta prin care de dovedeste plata taxei de inscriere.
 8. Copie dupa buletin.

Acte necesare pentru inscrierea la facultate. Daca in momentul inscrierii nu detineti diploma de bacalaureat, aceasta poate fi inlocuita cu o adeverinta dobandita de la liceu prin care sa se dovedeasca absolvirea liceului si promovarea examenului de bacalaureat.

In functie de fiecare facultate in parte, copiile pot fi legalizate chiar in incinta acesteia, fara a fi nevoiti sa va deplasati la un notar autorizat.

Adeverinta medicala de tip M.S. poate fi eliberata atat de medicul de familie cat si de cabinetele scolare, dispesare teritoriale, etc.

Un aspect destul de important trebuie mentionat si anume: sunt scutiti de la plata taxei de inscriere la facultate persoanele care prezinta unul dintre documentele:

 • copie dupa certificatele de deces ale parintilor (legalizate);
 • adeverinta de la Casa de Copii.

In functie de regulamentul intern al facultatii, pot fi scutiti de la plata taxei de inscriere copiii cadrelor didactice. De asemenea sunt scutiti de la plata taxelor de inscriere copiii care provin din plasament familial.

Inscrierea la facultate se face in luna iulie si in luna septembrie. Absolventii de liceu care nu au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat se pot inscrie la facultate in cel de-al doilea ciclu de inscrieri, dupa promovarea examenului de bacalaureat din toamna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 COMENTARII