Autoizolarea la domiciliu – informatii si recomandari

Autoizolarea la domiciliu reprezinta decizia de izolare a unei persoane. In contextul pandemiei cu noul coronavirus (CoVid-19). IGSU a emis o serie de masuri pe care trebuie sa le respecte persoanele aflate in autoizolare la domiciliu. Pe parcursul acestui articol ne-am propus sa va informam cu privire la anumite situatii.

Cand este obligatorie autoizolarea la domiciuliu?

Autoizolarea la domiciuliu se impune tuturor persoanelor care se intorc in Romania dintr-o zona in care au fost inregistrate minim 500 de cazuri de infectare.Toate zonele afectate sunt centralizate sub forma unei liste si sunt publicate pe www.cnscbt.ro la sectiunea „Lista zone afectate”.Persoanele care se intorc din zonele rosii intra in carantina institutionalizata timp de 14 zile, iar cele care se intorc din zona galbena intra in autoizolare la domiciliu timp de 14 zile.

Ce pasi trebuie urmati inainte de autoizolarea la domiciuliu?

  • instiintarea angajatorului prin intermediul telefonului sau prin intermediul postei electronice ca va aflati in autoizolare la domiciuliu;
  • instiintarea medicului de familie prin aceleasi mijloace mentionate mai sus;
  • anuntarea familiei, persoanelor apropiate, prietenilor ca va aflati in autoizolare la domiciliu si solicitarea acestora sa nu va viziteze pe perioada celor 14 zile.
    ATENTIE ! Persoanele aflate la domiciuliu vor intra automat impreuna cu dumneavoata in autoizolare.

Ce indicatii trebuie respectate in mod obligatoriu pe parcursul autoizolarii?

NU parasiti domiciliu pe parcursul celor 14 zile;
NU primiti persoane in vizita;
NU intrati in contact cu persoanele care va furnizeaza servicii, alimente sau produse.
Nerespectarea celor mentionate mai sus atrag: amenda de pana la 200.000 lei si dosar penal daca contribuiti la raspandirea visrusului. De asemenea, nerespectarea regulilor impuse de autoritati pot duce la infectarea celorlalte persoane si totodata la raspandirea virusului.

Care sunt masurile de igiena recomandate in cazul in care este impusa autoizolarea la domiciliu?

  •  evitarea contactului cu celelalte persoane din locuinta (acestea din urma se afla automat si ele in autoizolare la domiciliu);
  • se recomanda spalarea mainilor cu apa si sapun ori de cate ori este nevoie timp de 20 de secunde;
  •  curatati si dezinfectati zilnic  suprafetele pe care le atingeti in mod frecvent;
  • acoperiti-va gura si nasul atunci cand stranutati sau tusiti (cu un servetel sau batista pe care le veti arunca dupa utilizare sau cu pliul cotului);
  • aerisiti in mod frecvent incaperile in care va aflati (in mod special baia si bucataria);
  •  informati medicul de familie cu privire la modificarea starii dumneavoastra de sanatate dar si a celorlalte persoane cu care va aflati in autoizolare;
  •  sunati la 112 doar daca apar urmatoarele simptome: tuse, febra, durere in gat, dificultati la respiratie.

Cum se procedeaza in situatia in care un membru al familiei are o alta urgenta medicala in timpul autoizolarii la domiciliu?

  • NU parasiti domiciliul pentru a merge la spital. In aceasta situatie este recomandat sa sunati fie medicul de familie fie sa apelati 112 si sa spuneti obligatoriu ca va aflati in autoizolare la domiciliu.
  •  Pastrati distanta de 1 metru, spalati-va pe maini cu apa si sapun si purtati masca de protectie.
  • Asteptati ambulanta. Aceasta va va transporta la cel mai apropiat spital de boli infectioase unde veti fi testatat pentru coronavirus si veti astepta rezultatul testului.
  •  Daca testul este negativ veti fi adus la domiciliu unde veti continua autoizolarea, iar daca testul este pozitiv vi se vor aplica procedurile specifice in cazul infectarii cu noul coronavirus.
  •  Pentru alte urgente medicii de pe ambulanta/ SMURD vor lua decizii si vor actiona in raport cu reprezentantii DSP.

De ce ajutor dispun persoanele aflate in autoizolare la domiciliu?

  •  pot fi ajutate de rude/prieteni pentru aprovizionarea cu alimente si apa;
  •  pot cere sa fie ajutate de autoritatile locale pentru aprovizionarea cu alimente, apa, masti de protectie;
  •  pot fi ajutate de organizatiile non-guvernamentale care doresc sa ajute doar cu acordul autoritatilor locale.

Cum se face aprovizionarea bunurilor si alimentelor la persoanele aflate in autoizolare?

Alimentele si bunurile sunt lasate la intrarea in domiciliu (usa apartamentului sau poarta casei) urmand sa fie luate de persoana aflata in autoizolare doar dupa ce persoana care le livreaza s-a retras.
In concluzie, persoanele aflate in autoizolare pot lua bunurile si alimentele doar dupa ce se asigura ca nu intra in contact cu persoana care le livreaza si respecta distanta de 2 metri fata de aceasta.
Alte recomandari sunt: pentru livrarea bunurilor si alimentelor contactarea persoanei trebuie facuta in mod telefonic fara a atinge usa, poarta, soneria sau alte suprafete, iar persoanele autoizolate vor purta masti de protectie si manusi atunci cand ridica alimentele sau bunurile livrate.

Cum se procedeaza atunci cand trebuie sa luati contact cu postasi, curieri sau furnizori de servicii daca sunteti in autoizolare?

NU se semneaza documente de primire/livrare cu pixul curierului, postasului sau furnizorului. Folositi pixul dumneavoastra pentru a evita contaminarea.
Daca nu este necesara interactiunea este obligatoriu sa ii rugati sa va lase bunurile la usa apartamentului sau la poarta casei si sa va asigurati ca nu intrati in contact cu vizitatorul.
Daca este necesara intrarea in casa a furnizorului de servicii (instalator, electrician, etc.) asigurati-va ca pastrati distanta de 2 m fata de acesta, ca purtati masca de protectie si ca nu intrati in contact cu vizitatorul.

De unde se poat afla mai multe informatii despre CoVid-19 ?

ATENTIE! NU solicitati informatii despre Covid- 19 apeland la numarul unic de urgenta 112.
Pentru a afla mai multe informatii despre acest virus, Romania a pus la dispozitia cetatenilor doua numere de telefon la care pot suna si anume: 0800.800.358 pentru romanii aflati pe teritoriul tarii si +4021.320.20.20 pentru romanii aflati in strainatate.
Apeland unul dintre cele doua numere de telefon mentionate mai sus puteti afla informatii si recomandari despre virusul CoVid- 19.

Ce se intampla dupa ce trec cele 14 zile de autoizolare?

Persoanele care pe parcursul celor 14 zile de autoizolare nu prezinta niciun simptom de infectare cu noul coronavirus pot parasi locuinta fara sa fie testati in acest sens.
Persoanele care au luat contact direct cu un caz confirmat vor fi testate din prima zi de autoizolare si inaintea terminarii perioadei de autoizolare. Pot parasi domiciliul dupa cela 14 zile doar daca rezultatele finale au rezultat negativ.
La finalul celor 14 zile de autoizolare, DSP va elibera un aviz epidemiologic prin care se atesta ca persoana poate reveni in colectivitate.
Ultimul pas pe care trebuie sa il faceti, va trebui sa mergeti la medicul de familie pentru a fi consultati si pentru a vi se elibera concediul medical/ adeverinta pentru scoala.
Ramaneti vigilenti si respectati in continuare recomandarile pentru prevenirea infectiei cu noul virus.

Cum si cand se acorda concediul medical pentru persoanele aflate in autoizolare la domiciliu?

Dupa perioada de 14 zile de autoizolare peroanele angajate beneficiaza de concediu medical iar elevii si studentii de scutiri medicale.Acestea se elibereaza de catre medicul de familie pe baza avizului epidemiologic emis de DSP fara a fi nevoie de adeverinta de la angajator.
Acest tip de concediu medical poate fi depus la angajator pana la sfarsitul lunii in curs, iar cuantumul indemnizatiei va fi de 75% din baza de calcul. Durata acestui tip de concediu medical nu diminueaza zilele de concediu medical acordate unui salariat si nu se incadreaza in rewstrictia de 10 zile la fel ca in cazul unui concediu medical obisnuit.

Autoizolarea la domiciliu – informatii si recomandari.
Pentru a preveni raspandirea noului coronavirus va rugam sa respectati intocmai regulile de igiena si protectie emise de autoritati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here